Misstänkte mördaren bröt ihop i tårar i rätten

1 av 9
KRIM

JÖNKÖPING. Den 51-årige mannen mördade det äldre paret och tände eld på deras hus. Dagen efter ringde han till deras anhöriga, frågade om "olyckan" och erbjöd sitt stöd.

– Jag vet inte varför jag gjort det, sa han om dubbelmordet när han hördes i rätten i dag.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt började i fredags. En 51-årig kapitalförvaltare står åtalad för fyra mord. Han misstänks ha mördat två äldre par, vars pengar han förvaltat. Det ena paret dog i mars i år i en eldsvåda i sitt hus i Hökensås. 51-åringen nekar till att han mördat dem.

Det andra paret dog i maj i år i sitt hem i Norrahammar. 51-åringen har erkänt att han misshandlat dem med ett basebollträ och sedan tänt eld på deras hus.

– Jag ville dölja det jag gjort, sa han i rätten i dag.

Bröt ihop i tårar

Förhandlingen inleddes strax efter 9-tiden i morse och 51-åringen fick berätta med egna ord om mordet i Norrahamar. Han satt bredvid sin försvarare Leif Silbersky. Mittemot honom satt parets vuxna barn.

51-åringen inledde med att vända sig direkt till anhöriga och säga att han "inte kände igen sig i situationen han hamnat i".

– När jag ser alla anhöriga här ... Vilken smärta jag orsakat er, sa han och bröt ihop i tårar.

Därefter berättade han om hur han köpt räkmackor och champagne och åkt hem till paret. I en stor svart väska hade han baseballträ som han misshandlade mannen med. Sedan satt han och väntade på att kvinnan kom hem. Han berättade om hur kvinnan skrek när hon såg sin misshandlade make ligga på golvet. 51-åringen medgav att han misshandlade även kvinnan.

Sedan tände han eld på huset och åkte därifrån, till ett hotell där han övernattade.

På många av åklagarens frågor om gärningen svarade han att han inte minns.

Fungerade som vanligt efter morden

Det som han tidigare berättat  i polisförhör - om att mannen krävt att få sina pengar och att det blev bråk ville han i dag inte kännas vid.

51-åringen hävdade att det under de 12-13 åren som han haft paret som kunder alltid varit bra stämning - och menade att det var så även under mordkvällen.

Något svar på frågan om varför han mördade paret hade han inte.

– Jag vet inte, sa han gång på gång och sa att han hoppades att de anhöriga trodde på det han sa.

Om dagarna efter mordet sa han att han fungerade som vanligt.

Åklagaren frågade om det betydde att han var opåverkad av det som hänt.

– Jag vet inte, sa 51-åringen efter en lång paus.

”Var kraftigt berörd”

Han började gråta några gånger i början av förhöret för att sedan ge ett kallare intryck när åklagaren ställde frågor om hans och parets ekonomiska förehavanden.

På alla frågor som handlade om att han kan ha förberett mordet genom att till exempel inhandla tändvätska och basebollträ antingen nekade han, eller sa att han inte mindes.

På åklagarens fråga om varför han ringde parets nära anhöriga dagen efter mordet sa 51-åringen att han inte mindes att han ringt det samtalet.

Efter att han hörts i flera timmar i rätten fick en nära anhörig till paret vittna.

Mannen berättade att 51-åringen ringde honom timmarna efter att parets hus brunnit upp och de två hittats döda.

Då hade polisen rubricerat det som olyckshändelse.

51-åringen sa till den anhörige att han känt igen parets hus på en bild i lokaltidningen. Han uttryckte sitt stöd och erbjöd hjälp.

Han ville också veta hur det såg ut på "olycksplatsen".

– Jag uppfattade honom som kraftigt berörd av det som hänt, sa den anhörige i rätten.

Mannen berättade och chocken när polisen ändrade rubriceringen till mord - och när de fick veta att den 51-årige kapitalförvaltaren var misstänkt för det.

Under hela tiden som den anhörige vittnade och berättade om familjens lidande efter mordet satt 51-åringen orörlig och blundade.

Enligt åklagaren är motivet pengar, då 51-åringen levt över sina tillgångar och tagit pengar från sina kunder.

Ett stort antal anhöriga till offren närvarade vid dagens förhandling.

51-åringen vände sig flera gånger till dem och bad dem att tro på det han hävdade under hela dagen: Att han inte vet varför han mördade paret och att det inte var planerat.

Tror ni på honom?

– Absolut inte. Det han säger stämmer inte, säger två av parets släktingar till Aftonbladet.

Rättegången fortsätter på torsdag.