Här filmar Patrik inbrottstjuvarna med mörkerkameror

”Kunde guida polisen till att positionera sig runt huset”

KRIM

Allt fler privatpersoner tar till egna knep mot tjuvar och Patrik är en av dem.

– Jag har byggt villan helt själv så ville göra den så säker som möjligt. Och det var ju uppenbarligen bra.

Söndagen den 30 november firade Patrik första advent med några vänner i Södra Sandby i Lund – där han själv också bor i sin villa. Plötsligt plingade det till i telefonen, något som för honom betyder att det är rörelse i huset.

– Jag har fyra mörkerkameror monterade i olika rum. Jag får en livelänk så att jag kan kolla vem som är i mitt hem. Och när jag klickade på länken satte jag nästan kaffet i halsen, säger han till Brottscentralen. Han såg hur två män metodiskt tog sig in genom fönstret och gick runt i vardagsrummet. 

Guidade polisen till inbrottstjuvarna

Pågående inbrott får hög prioritet av larmcentralen så Patrik kunde guida polisen till adressen. Första patrullen var på plats runt huset efter bara några få minuter.

– På något sätt såg tjuvarna poliserna för de försökte fly ut på verandan. Den ena ramlade ner för en slänt på tomten och greps direkt, men den andre lyckades springa iväg till fots.

Jakten gick över soptunnor och garage, men trots att hundar och poliser jagade inbrottstjuven lyckades han ändå komma undan.

– Han sprang in i en mörk trädgård och hundarna fick inte upp spåret i det dåliga vädret.

Häktades på tisdagen

På tisdagen häktades den ena av brottslingarna, men den andra är fortfarande på fri fot och nu hoppas Patrik att någon känner igen honom på bilderna.

– Man vill ju att han åker dit. Som tur var kastade han ifrån sig stöldgodset i grannens vedhög så det fick jag tillbaka. Jag hoppas att den inbrottsvåg som varit i Lund kanske avtar lite nu, säger han.

Polisen bekräftar händelsen men vill inte medverka i Brottscentralen.

Känner du igen mannen? Ring polisen på 114 14 eller mejla [email protected]