Dansande bedragaren åtalas för flera grova brott mot äldre

Polisen: Dansar bäst som dansar sist

KRIM

En 20-årig man åtalas nu för flera grova brott mot äldre och handikappade samt ett antal kortbedrägerier.

På polisens bilder gör han hånfulla gester mot en övervakningskamera – något som också blev hans fall. Detta eftersom Brottscentralens tittare kunde hjälpa till att identifiera honom på mindre än en timme.

En 20-årig man åtalas nu vid Attunda tingsrätt i Stockholm för ett antal fall av grova stölder mot äldre och handikappade samt flera fall av bedrägerier och bedrägeriförsök – något som tidningen Mitti var först att rapportera om. Polisen kom honom på spåren efter att man visat en övervakningsfilm i Brottscentralen.

Filmen visar hur han tar ut 20 000 kronor på ett stulet bankomatkort och sedan dansar och visar fingret framför kameran. Kortet ska han ha stulit hos en 95-årig kvinna i september efter att ha utgett sig för att vara från Postkodlotteriet.

– Det är förstås väldigt skönt att han identifierades så snabbt, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Tipsen strömmade in

Mannen, som visade sig ha en lång brottslig bana bakom sig, identifierades snabbt från flera håll. Bland annat hade han gripits för andra brott av polisen i en annan stad i södra Sverige tidigare under hösten. Det uppdagades enligt åklagaren att han låg bakom flera brott och han häktades och åtalades i december.

– Allmänhetens hjälp är otroligt avgörande i fall där det finns film och vi behöver en identitet, säger Jan Olsson till Brottscentralen.