Nya uppgifter: Han gick hem och hämtade yxan

1 av 17
KRIM

Den 39-årige mannen misstänks ha dödat sin barndomsvän med en kniv under parmiddagen i Onsala.

Sedan gick han hem, hämtade en yxa och gick in till grannhuset.

När den första patrullen kom till platsen var det 39-åringen själv som berättade att det fanns fler skadade i huset intill, erfar Aftonbladet.

På tisdagen häktades den 39-årige mannen i Varbergs tingsrätt. Han föll i gråt när åklagaren meddelade att han misstänks för ett fall av mord och två fall av försök till mord.

Enligt 39-åringens advokat kan han varken erkänna eller förneka brott eftersom han inte har en klar minnesbild av händelsen.

– Han förstår att han kan ha begått allvarliga gärningar. Därför medger han häktningen, sa försvarsadvokat Anna Heurlin i rätten.

Det var i lördags kväll som tragedin inträffade i ett villaområde i Onsala, söder om Kungsbacka.

Den 39-årige mannen, som uppges ha mått psykiskt dåligt under en tid, hade bjudits in till en middag hos sin barndomsvän. Syftet var att få honom att må bättre.

Gick till attack med yxan

Enligt Aftonbladets källor led 39-åringen av vanföreställningar om att han var förföljd, och han har vårdats på sjukhus. Enligt Kungsbacka-Posten blev mannen utskriven bara några dagar före dåden.

– Han trodde att han var förföljd. Dels genom datorer och att huset var avlyssnat. Mordoffret hjälpte honom och visade att allt var påhitt, säger en person med insyn i ärendet till Kungsbacka-Posten.

Under middagen gick 39-åringen plötsligt till attack mot sin vän.

Mannen ska ha tagit upp en kökskniv när middagen dukades av. Den misstänks han ha huggit i bröstet på vännen, som avled omedelbart.

39-åringen gick därefter, enligt Aftonbladets källor, hem till sig i en närliggande fastighet och hämtade en yxa.

Sedan gick han in i ett grannhus där han attackerade en kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern med yxan.

När polisen larmades till Onsala av vittnena till den första attacken visste man inte att det handlade om flera skadade.

Fortsatt livshotande

Det var först när polisen mötte 39-åringen som han berättade att det fanns fler skadade i grannhuset, enligt Aftonbladets källor. Mannen ska enligt uppgift också ha varit förvirrad vid gripandet.

Mannen och kvinnan som attackerades i grannhuset vårdas båda på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Pressjouren uppgav på onsdagsförmiddagen att kvinnans tillstånd förbättrats. Både hennes och den skadade mannens tillstånd beskrivs nu som allvarligt men stabilt.

39-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk utredning.