Åkte på semester efter terrormorden

1 av 11
Hassan Al-Mandlawi semestrade i Malaysia i juni i år.
KRIM

De två nu dömda terroristerna återvände till Göteborg efter resan till Syrien.

En av dem fortsatte begå brott.

Den andre var svårt hjärnskadad efter att ha blivit skjuten i huvudet – men kunde ändå åka på semester till Malaysia.

Morden i Syrien skedde under 2013.

Den äldre av de två, Hassan Al-Mandlawi, 32, är pappa till fyra småbarn, varav flera har skyddad identitet.

Han är inte tidigare dömd för brott. Men 2010 åtalades han för att ha smugglat in en katt i Sverige. Katten ska han ha gömt i en resväska och checkat in som vanligt bagage. Katten överlevde. Åtalet lades ner.

Assistens 22 timmar om dygnet

Hassan Al-Mandlawi blev skjuten i huvudet vilket ledde till att han blev förlamad i höger kroppshalva, och sitter därefter i rullstol. Skottskadan fick han ett halvår efter de åtalade morden, enligt intyg han åberopat blev han skjuten i Turkiet.

Han är numera så svårt hjärnskadad att han, enligt advokaten, befinner sig på en femårings nivå, och har därför sluppit sitta häktad. Han är berättigad till assistans 22 timmar om dygnet.

Han har genomgått en liten sinnesundersökning där han inte bedöms lida av någon allvarlig psykisk störning.

Vid undersökningen hade han hjälp av hustrun. Undersökningsläkaren noterade bland annat att minnessvårigheterna var uppenbara då han vid flera tillfällen frågade hustrun om familjens väl och ve.

– Han framstod som gråtmild men skrattade också vid flera tillfällen, skrev läkaren.

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström delar inte uppfattningen att han skulle vara så illa däran.

Kunde äta själv

På rättegångens sista dag lämnade hon in bilder som visar Hassan Al-Mandlawi när han var på semester i Malaysia i juni i år.

– Det finns anledning att ge en lite färskare bild av hans hälsotillstånd, jag menar att det har förbättrats över tiden, sa hon i rätten.

På en bild ses Hassan Al-Mandlawi bada i en swimmingpool.

På en annan bild står han upp med ett av sina barn och på en tredje sitter han i rullstolen och äter pizza, leende mot kameran.

I samband med domen om livstids fängelse beslutade tingsrätten att han nu skulle häktas.

”Vi menar allvar”

Den andre mannen som dömdes till livstid, Al Amin Sultan, 30, har nyligen dömts för andra brott. Han förekom i en narkotikahärva i Skövde och fick ett års fängelse den 10 december.

I januari i år hade Sultan varit med om en grov utpressning mot en person som han och flera kumpaner tvingat av två Rolex-klockor värda sammanlagt 177 000 kronor. De tvingade offret också att föra över pengar, 118 000 kronor, till dem.

Utpressningen skedde enligt åtalet genom hot att offret, en 32-årig man, skulle dödas om han inte gjorde som han blev tillsagd.

En av personerna i gänget ska ha lyft på sin jacka och visat att han hade en pistol i byxlinningen.

– Vi menar allvar.

I härvan står elva personer åtalade på sammanlagt 20 olika punkter, som också gäller vapenbrott, narkotikabrott, olaga hot och misshandel.

Vapenbrott

Ett flertal av brotten ska enligt åklagaren betraktas som grova då det handlar om att använda och upprätta "det våldskapital som man använder sig av för att bibehålla sin position på narkotikamarknaden."

Det var när polisen gjorde tillslag i den härvan som USB-stickan med alla bilder och filmer från Syrien hittades, något som blev de tyngsta bevisen i terroriståtalet.

Al Amin Sultan, förekommer sedan tidigare under tre andra avsnitt i belastningsregistret. 2011 dömdes han för vapenbrott och brott mot knivlagen till dagsböter. De övriga avsnitten gäller trafikförseelser som lett till penningböter.

Al Amin Sultan har inte velat medverka i någon personutredning hos frivården.

LÄS OCKSÅ: Värvas till IS – i svenska städer

Hundratals svenskar har rest till Syrien för att strida för IS.

   Aftonbladet har granskat rekryteringen till terrorsekten – som pågår mitt i svenska städer:

Foto: Jerker Ivarsson
Abraham är omkring 30 år och uppvuxen i norra Göteborg. ”Den som dör som martyr slipper guds prövningar”, förklarar han sin och hans vänners syn på döden.

 ”Göteborg – ett skafferi med kanonmat till IS”

7 mars 2015. En av jihadisternas största rekryteringsbaser.

Här värvas vi att åka till IS ”kalifat”

24 juni 2015. Vi avslöjar: så rekryteras unga svenskar till IS

Han får unga att kriga för terrorarmén

22 maj 2015. Hjärnan bakom IS värvningar i Stockholm