Succésäsong för Brottscentralen – en kriminell i veckan åkte dit

Här är fallen som tittarna har klarat upp

KRIM

Under hösten har Brottscentralen visat 32 övervakningsfilmer på gärningspersoner som begår allvarliga brott. I hälften av fallen har tittarnas tips varit avgörande – och flera gånger har det lett till fällande domar.

– Det är fantastiskt, de flesta utredningarna är nedlagda och då är det ovärderligt med tittarnas hjälp, säger polisen Jan Olsson som själv fått hjälp i fyra ärenden på sexton veckor.

Den 27 augusti blev en 76-årig kvinna överfallen och rånad på sitt halsband när hon gick från bussen i Stocksund i Stockholm. Polisen kom inte vidare och vände sig till Brottscentralen med övervakningsbilder på killarna som rånat henne.

– Vi fick snabbt tips från en person som hade sett programmet och som hade identitet på en av killarna. Det var fantastiskt bra, säger Amalia Ullman på polisen i Täby.

Killen, som visade sig vara i 20-årsåldern, häktades på onsdagen misstänkt för grovt rån – ett allvarligt brott som kan ge mellan fyra och tio års fängelse.

Har klarat upp 16 fall

Den här hösten har programmet Brottscentralen visats under 16 veckor och i lika många fall har tittarna hjälpt polisen vidare i allvarliga brottsutredningar.

– Vi visade 32 efterlysningar och i hälften av dem kunde våra tittare leverera en identitet på gärningsmännen. Det är så mycket vi kan hjälpa till, sedan måste polisen ta över, säger programledaren Lennart Ekdal.

Flera av händelserna har även lett till fällande dom. Bland annat fick en våldtäktsman ett flerårigt fängelsestraff och en man som lurade en kille med Downs syndrom utvisades ur landet.

Anders knuffades framför tåget

Även brottsoffren har fått ta plats i programmet och en av de som berättade om sina upplevelser var Anders. Han knuffades ner på tunnelbanespåret av en för honom okänd man och skadade sig illa.

– Jag blev nästan ihjälkörd av  tåget, det klart att det är fantastiskt att han identifierades, sa Anders efter att tittarnas tips lett till att polisen fick tag på gärningsmannen.

Ett brott som varit vanligt förekommande under hösten är de som kikar över axeln på sina offer och sedan stjäl korten från dem och länsar kontot. Glädjande nog har flera av dessa så kallade ”Shoulder-surfare” åkt fast.

– Det är jättebra och en tydlig signal att man inte kommer undan när man begår den här typen av brott, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Dansande bedragaren fast

En annan kille som just nu dansar bakom lås och bom är 20-åringen som lurade en äldre dam på stora summor och gjorde sig skyldig till flera andra stölder och bedrägerier. Han dansade och pekade finger mot kameran men tittarna kunde efter bara en timme skicka in hans identitet till Brottscentralen och sedan var det slutdansat.

I kväll sänder Brottscentralen säsongens sista program men är tillbaka den 18 januari med nya efterlysningar. Följ programmet på Facebook för senaste nyheterna.

ARTIKELN HANDLAR OM