Dömdes betala 200 kr för nedskräpning – åklagaren överklagar

KRIM

Uppsala tingsrätt dömde en man till 200 kronor i böter för att ha slängt folie på marken. Nu överklagar åklagaren domen till hovrätten och vill höja bötesbeloppet med 600 kronor.

– Jag blev chockad, säger Elias Mohsen.

Det var Uppsala Nya Tidning som uppmärksammade fallet med falafel-domen först. I december förra året dömdes 23-åriga Elias Moshen till 200 kronor i böter för nedskräpning. Då hade han köpt en falafel på S:t Eriks torg i Uppsala. Två förbipasserande poliser hade sett hur han kastade en bit folie, som suttit runt falafeln, på marken. 

– Men jag bad dem visa var jag hade kastat den, så att jag kunde plocka upp den, men de vägrade visa mig, säger Elias Mohsen.

Gick till åtal

Han vägrade ta emot boten, och den ena polisen har uppgett att Elias fortsatte att riva av foliebitar under förhöret, något som han själv förnekar. Det hela gick till åtal och i november dömdes Elias Moshen att betala 200 kronor i böter, vilket är det lägsta bötesbeloppet.

Men åklagaren var inte nöjd och harnu  överklagat domen till Svea hovrätt.

– I polisens böteskatalog står det att nedskräpning ska ge 800 kronor i böter. Jag tycker att det är viktigt att praxis klargörs och det finns ingen anledning att frångå det, säger åklagaren Arash Zavosh.

”Slöseri med skattepengar”

Elias Mohsen tycker att det är slöseri med skattepengar att fortsätta processen.

– Det är lite irriterande och det är slöseri med skattepengar, men det är väl en principsak, säger han.

Det är ännu inte klart om Svea hovrätt meddelar prövningstillstånd och tar upp fallet.