Tvingade blinda och handikappade att tigga

I dag väcks åtal mot två män

1 av 3
En av polisens spaningsbilder visar ett av offren, en synskadad man, och en annan tiggare.
KRIM

Bröderna misstänks ha bedrivit en omfattande människohandel med funktionshindrade tiggare.

I flera månader tvingades tiggarna jobba i stort sett varje dag - och den enda ersättning de fick var en sovplats på ett golv och lite mat.

Pengarna de tjänade gick istället rakt ner i de åtalade brödernas fickor.

– En av mina klienter har sagt att han kände sig som en hund, säger målsägarbiträde Lars Andersson.

Två män i Göteborg åtalas i dag för människohandeln och grovt ocker och ytterligare två personer för medhjälp till brotten.

De två huvudåtalade är bröder och man tror att de tjänade runt 300 000 kronor på brotten, pengar som de använde för privat bruk, som till exempel att försörja egna familjer, köpa en bil och skicka pengar till Bulgarien, enligt åtalet.

Invalidiserad kvinna

Målsägarna är fem personer med funktionshinder som rekryterades från Bulgarien.

En av dem är helt blind, en annan gravt synskadad och en av dem en mycket svårt invalidiserad kvinna i rullstol som inte på egen hand kunde ta sig till och från platsen hon tvingades sitta och tigga på.

Offren fick enligt åtalet inte se röken av de pengar de tjänade in, endast ett vagt löfte om att pengarna en dag skulle fördelas lika.

Den enda ersättning de faktiskt fick enligt åtalet var sovplats på golvet i en av de åtalades lägenhet, två av offren fick sova i den andre tilltalade mannens bil.

Och så enklare frukost, lunch och middag.

– Och mycket mat var det inte frågan om, de har främst varit hänvisade till mat som vänliga själar på stan har gett dem, säger advokat Lars Andersson som är målsägarbiträde till de fem offren.

”Kände sig som en hund”

Arbetssituationen för tiggarna beskrivs som väldigt svår.

De fick inga pauser utan fick sitta, bland annat i en undergång vid Centralstationen i Göteborg, och tigga från morgon till kväll.

En av de synskadade tiggarna blev även slagen i ansiktet, enligt åtalet.

– En av mina klienter har beskrivit det som att han kände sig som en hund, en annan som en prostituerad, det ger nog en bild av hur de hade det, säger Andersson.

De åtalade männen medger att de låtit tiggarna bo i deras hem samt övriga omständigheter.

– Men de menar att de inte utnyttjat någon, de säger att offren velat detta, säger åklagare Thomas Ahlstrand.

Blivit omhändertagna

Det hela uppdagades efter att polisen fått veta att det fanns fall med otillbörligt utnyttjande av tiggare i centrala Göteborg.

Ett omfattande spaningsarbete inleddes, där man bland annat tog bilder och avlyssnade telefonsamtal. Det ledde till åtalet som lämnades in i dag i Göteborgs tingsrätt.

Åklagare Thomas Ahlstrand säger:

– Man ska inte dra några generella slutsatser av detta. Merparten av de tiggare man ser på gatan befinner sig i inte samma situation som de här brottsoffren.

De fem offren har nu fått hjälp.

– De har blivit väl omhändertagna av polisen och socialtjänsten i Göteborg. De har ett boende på skyddade adresser, säger Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM