Nerijus hustru vägrar komma till rätten

1 av 11 | Foto: LOTTE FERNVALL
Leif G W Persson, polisprofessor, talar med John Granlund, reporter på Aftonbladet.
KRIM

Hustrun till Nerijus Bilevicius, 35, kallades i veckan som vittne i hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Lisa Holm-fallet.

Nu avslöjar försvarsadvokaten Inger Rönnbäck att hustrun inte kommer att närvara i rätten – vilket är ett krav från åklagarsidan.

– Vi har varit i kontakt i dag, sa advokaten på fredagen.

På måndag börjar hovrättsförhandlingarna i Lisa Holm-målet.

Nerijus Bilevicius, 35, dömdes till livstids fängelse mot sitt nekande av Skaraborgs tingsrätt för flickmordet som ska ha varit sexuellt motiverat.

Inför hovrättsförhandlingarna kallade mannens försvarsadvokat flera nya vittnen - bland dem 35-åringens hustru som tidigare varit misstänkt i målet.

”Hon kommer inte till Sverige”

När åklagarsidan gavs möjlighet att säga sitt om vittnena som kallats hade man inga synpunkter - utöver att vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm krävde att hustrun skulle närvara i rätten.

Nu avslöjar försvarsadvokaten Inger Rönnbäck att hustrun - trots det - inte kommer att finnas på plats under förhandlingarna.

– Jag har varit i kontakt med henne och det är så att hon inte kommer att komma till Sverige för att avlägga något vittnesmål, säger Inger Rönnbäck.

Hon berättar att hon varit i kontakt med hustrun vid en rad tillfällen - senast i dag vilket föranledde att Inger Rönnbäck skickade in en ny begäran till hovrätten där hon anger en "stark rädsla" som orsak till frånvaron, samt att "den svenska polisen har på olika sätt och vid olika tillfällen gjort klart för henne att hon är hotad".

– Hon är rädd efter sina kontakter med svensk polis. Dessutom är hon inte frisk. Hon har en hjärtsjukdom och högt blodtryck och dessutom så har hon ett barn att ta hand om.

I stället föreslår försvarsadvokaten att ett nytt telefonförhör hålls med hustrun. Under tingsrättsförhandlingarna hölls ett kort telefonförhör som slutade med kaos efter att tingsrätten fick problem med att få fram tolkar innan hustrun skulle i väg på ett läkarbesök.

– Det var ett kort förhör, säger Inger Rönnbäck.

Upp till hovrätten

Under det korta telefonförhöret hann hustrun säga att hon "litar på sin man" samt att hon gav ett vagt alibi - som inte stämmer överens med tidigare uppgifter hon gett i polisförhör om makens förehavanden under den förmodade mordkvällen.

– Jag vet att min man var hemma under tiden då andra vittnen sagt att han var borta, sa hustrun över telefon från Litauen.

Enligt Inger Rönnbäck har hustrun - vars vittnesmål inte väger så tungt eftersom hon är släkt med den tilltalade - inte ändrat sin uppfattning i den frågan.

– Jag kan ju inte veta vad hon kommer att säga men jag har inte förstått att hon har ändrat den uppfattningen, säger Inger Rönnbäck.

Nu blir det upp till Göta hovrätt att bedöma om man går på försvarssidans linje och godkänner ett telefonförhör med hustrun eller om man ska gå på åklagarsidans linje och inte godkänna ett nytt telefonsamtal i rätten.

Aftonbladet har sökt vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM