17-åring åtalas för mord på Yazan, 18

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Yazan blev bara 18 år.
KRIM

Yazan Alosh, 18, knivhöggs till döds och en kamrat skadades  svårt i tonårsbråket i Söderhamn natten mot 19 september.

Nu åtalas en 17-åring misstänkt för mord och grov misshandel.

– Allt känns ofattbart. Vi trodde aldrig detta kunde hända här i Sverige som kanske är ett av världens tryggaste länder, har pappa Naser tidigare sagt.

Yazan Alosh, 18 år, flydde dödandet i Syrien och kom till Sverige för ett år sedan.

Han såg fram emot en ljus framtid här och hoppades även lyckas inom sportens värld som han älskade. Han spelade fotboll för Sandarnas IF men sneglade på spel i högre serier.

Förnekar brott

I september tog allt plötsligt slut. På väg hem blev han knivhuggen till döds i centrala Söderhamn.

I dag åtalas en 17-åring för mordet på Yazan.

Ytterligare två tonåringar,16 och 17 år,  åtalas för medhjälp till vållande till kroppsskada och medhjälp till vållande till annans död.

Alla förnekar brott.

Även en 18-åring åtalas för skyddande av brottsling efter att ha tagit hand om mordvapnet och grävt ner det i en trädgård nära brottsplatsen.

- Han berättade själv för polisen var kniven fanns och erkänner det brottet, säger hans försvarare advokat Tomas Krokström.

"Inget planerat"

Något direkt motiv till dödsmisshandeln ska inte ha klarlagts i den 1600 sidor omfattande förundersökningen som kammaråklagare Christer Sammens idag lämnat in till Hudiksvalls tingsrätt.

- Inget tycks ha varit planerat. Olika ungdomsgrupper har stött ihop och börjat tjafsa och bråka med varann den här natten.  Slagsmål mellan ungdomar har väl skett under alla år men detta har spårat ur sedan en dragit kniv, säger åklagaren.

Yazan Alosh dog av skadorna och en kamrat till honom skadades illa och vårdades på sjukhus.

Hävdar självförsvar

Inledningsvis greps och anhölls nio ungdomar, varav tre flickor, misstänkta för inblandning i dådet. De släpptes efterhand och endast den 17-åring som ska ha utdelat knivhuggen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

På grund av hans ungdom blev han senare överförd från häktet till LVU-vård efter beslut av förvaltningsrätten.

Inför förvaltningsrätten medgav 17-åringen att han varit inblandad i slagsmål och brukat våld men hävdade att han också blivit utsatt för våld och agerat i självförsvar och ansåg sig oskyldig.

"Hade hoppats på ljus framtid"

Aftonbladet har upprepat sökt hans nya försvarare.

Såväl de åtalade som offren är bosatta i Söderhamnsområdet.

Aftonbladet har tidigare talat med Yazans pappa Naser.

– Allt känns ofattbart. Vi trodde aldrig detta kunde hända här i Sverige som kanske är ett av världens tryggaste länder, sa han då.

Storebror Hani:

– Vi hade hoppats på en ljus framtid här. Fram till i lördags har det mesta varit positivt. Sverige är kanske bästa landet i världen. Yazan var duktig på mycket. Utöver sport även musik. Vi övriga i familjen var övertygade om att han skulle lyckas riktigt bra i sitt nya liv här.

ARTIKELN HANDLAR OM