Lisa Holm-mål river upp gamla sår hos anhöriga

1 av 22
KRIM

skövde. I dag hamnade Lisa Holms familj återigen öga mot öga med Nerijus Bilevicius, 35.

För de anhöriga rev hovrättsförhandlingarna upp gamla sår från i somras då 17-åringen försvann och hittades mördad.

– Nu spelas allt upp på nytt för dem, säger målsägarbiträdet Tore Brandtler.

Nerijus Bilevicius dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Nu sitter han i hovrätten där tre juristdomare har att bedöma om åklagaren har rätt i att han hängde flickan i en lada av sexualsadistiska skäl.

”Jobbigare än väntat”

Under hovrättsförhandlingarnas första dag fanns Lisa Holms familj på plats precis som under tingsrättsförhandlingarna.

Men när åklagaren under förmiddagen i detalj beskrev hur han hävdar att Nerijus Bilevicius gått till väga brast det för flera i rättssalen.

I pausen berättade målsägarbiträdet Tore Brandter, som företräder familjen, om känslorna som uppstod.

– De påminns om vad som hände i olika tidsföljder.

Han berättar att särskilt Lisa Holms pappa i pausen nämnde att det var tungt att slungas tillbaka till de grymma dagarna i juni då dottern försvann.

– Pappan säger att det här var jobbigare än vad han trodde att höra det spelas upp på nytt. Nu är han tillbaka i juni igen när det hemska inträffade. Samtidigt är det starka människor i den här familjen så de kommer att klara det också, säger Tore Brandtler.

Tittade ner i bordet

Under den första förhandlingsdagen visade den tilltalade, Nerijus Bilevicus, inga som helst synbara känslor. Iklädd sina egna kläder - svart tröja och grön piket under - satt han mest och tittade ner i bordet samtidigt som han lyssnade på simultantolkningen till litauiska i sina hörlurar. Då och då drack han vatten som försvarsadvokaten Inger Rönnbäck serverade åt honom.

Under sin sakframställan gick hon igenom fösundersökningen och pekade på bilar, personer och platser som polisen enligt henne inte undersökt tillräckligt noga. Hon öppnade också återigen upp för Nerijus Bilevicus bror som en alternativ gärningsman - trots att det bara finns en dna-träff från honom i utredningsmaterialet.

– Det är väldigt märkligt att han nu är försvunnen. Ingen har fått tag i honom, inte ens hans egen mamma.

Inför hovrättsförhandlingarna hade försvarssidan kallat ett par nya vittnen. I dag hördes en av dem - den pensionerade polischefen på Rikskrim Pål Johansson som numera arbetar som konsult.

”Är allvarligt”

Han hade letat upp ett antal punkter i förhören med Nerijus Bilevicius och hans hustru där ex-polisen ansåg att förhörsledaren inte agerat objektivt samt att man föregått dom genom att säga "det här kommer du att dömas för" till 35-åringen.

– Det är ovanligt och jag tycker att det är allvarligt, säger Pål Johansson.

Från åklagarsidan tog man dock kritiken med ro - och pekade på att försvarsadvokaten Inger Rönnbäck suttit med vid alla förhör utan att protestera.

– Jag förstår inte vad hans vittnesmål har med rättegången att göra, särskilt eftersom förhören inte ledde till något erkännande. Och att förhör är tuffa i en mordutredning tycker inte jag att är något konstigt, sa vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm efter första rättegångsdagen.

”Vill ser hur han ser ut”

På plats i Skövde var även polisprofessor Leif GW Persson som satt och lyssnade under stora delar av dagen i åhörarsalen.

– Jag ville se hur han ser ut i verkligheten. Och så tyckte jag det vore kul att höra henne (försvarsadvokaten, reds. anm.) förklara alla de här spåren, hur hans dna hamnar på de mest olämpliga ställena hela tiden.

Leif GW Persson anser att något annat än ett fastställande av livstidsdomen är mycket osannolikt. Särskilt eftersom Nerijus Bilevicius uppger att han aldrig träffat Lisa Holm - samtidigt som hans dna i form av intorkat blod finns innanför och utanpå flickans kläder.

– Den troliga förklaringen är att det hamnat där på precis det sätt som åklagaren hävdar, i samband med att han har begått den här gärningen. Men det ovanliga i sammanhanget är att han trots bevisningen vidhåller att han aldrig har träffat offret. Som det är nu har han signerat sin egen dom när han bara skakar på huvudet.

I morgon fortsätter rättegången med syn på Blomberg där Nerijus Bilevicius också, likt under tingsrättsförhandlingarna, väntas närvara.

ARTIKELN HANDLAR OM