Familjen mötte mördaren – igen

I dag fortsätter hovrättsförhandlingarna med syn i Blomberg

1 av 23
KRIM

Lisa Holms familj hamnade i går åter öga mot öga med Nerijus Bilevicius, 35.

För de anhöriga rev hovrättsförhandlingarna upp gamla sår från i somras då 17-åringen försvann och hittades mördad.

– Nu spelas allt upp på nytt för dem, säger ­mål­sägarbiträdet Tore ­Brandtler.

Nerijus Bilevicius dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

I hovrätten ska tre juristdomare avgöra om åklagaren har rätt i att Bilevicius hängde flickan i en lada. Motivet var, enligt åklagaren, sexualsadistiskt.

När åklagaren i detalj ­beskrev hur han anser att Nerijus Bilevicius gått till väga brast det för flera i rättssalen.

– Pappan säger att det här var jobbigare än vad han trodde att höra det spelas upp på nytt, säger familjens ombud, målsägarbiträdet Tore Brandtler, i en paus.

Hängde ut brodern

Men Bilevicius visade inga känslor. Han tittade mest ner i bordet och ­lyssnade på simultantolkningen till litauiska i sina hörlurar.

Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck pekade på ­bilar, personer och ­platser som polisen enligt henne inte undersökt tillräckligt noga. Hon menade att ­Nerijus Bilevicius bror var en ­alternativ gärningsman – trots att det bara finns en dna-träff från honom i utredningsmaterialet.

– Det är väldigt märkligt att han nu är försvunnen. Ingen har fått tag i honom, inte ens hans egen mamma, sa Rönnbäck.

Pensionerade polis­chefen på Rikskriminalen, Pål ­Johansson, numera konsult, hade kallats av försvaret som vittne.

Han menade att förhörsledaren inte agerat objektivt i förhören med Nerijus Bilevicius och hans hustru, utan i stället föregått dom, genom att säga ”det här kommer du att dömas för” till 35-åringen.

– Det är ovanligt och jag tycker att det är allvarligt, sa Pål Johansson.

Åklagaren påpekade att försvarsadvokaten Inger Rönnbäck suttit med vid ­alla förhör utan att protestera.

På plats i Skövde var även polisprofessor Leif GW Persson:

– Jag ville se hur han ser ut i verkligheten. Och så tyckte jag det vore kul att ­höra henne (försvarsadvokaten, reds anm) förklara hur hans dna hamnar på de mest olämpliga ställena ­hela tiden.

”Sannolikt han”

Leif GW Persson anser att något ­annat än ett fastställande av livstidsdomen är mycket osannolikt. Särskilt eftersom Bilevicius uppger att han aldrig träffat Lisa Holm – samtidigt som hans dna i form av ­intorkat blod hittats både innan­för och utanpå flickans ­kläder.

– Den troliga förklaringen är att det hamnat där på precis det sätt som åklagaren hävdar, i samband med att han har begått den här gärningen. Men det ovanliga i sammanhanget är att han trots bevisningen vidhåller att han aldrig har träffat offret. Som det är nu har han signerat sin egen dom när han bara skakar på ­huvudet, säger Leif GW Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM