Får ut två bankdosor – stjäl 900 000 kronor

KRIM

Med hjälp av ett falskt körkort identifierar sig den misstänkta bedragaren som en 41-årig kund på banken.

På så vis får han ut två bankdosor – och kan ta ut nästan en miljon kronor från kundens konton.

– Det här är ett jätteovanligt fall, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

På övervakningsbilderna från ett av SEB:s bankkontor i Stockholm ser man hur den misstänka bedragaren kliver in i lokalerna i början av juni förra året.

Med hjälp av ett falskt körkort identifierar han sig som en av bankens kunder, och lyckas på så vis få ut två nya bankdosor till kundens konton.

Plötsligt har mannen tillgång till allt kunden har på banken och sammanlagt tar han ut 900 000 kronor från kontona.

– Det här tillvägagångssättet är exceptionellt ovanligt och det är bara någon promille av bedrägeribrotten som vi har i Sverige som handlar om så här pass stora summor, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter.

Svårt att avgöra äktheten

Enligt Jan Olsson är i dag de falska id-korten så pass välgjorda att till och med polisen har svårt att avgöra äktheten på dem.

På SEB har man rutiner för att kontrollera id-handlingar men det händer att falska id-handlingar lyckas passera.

– Att skydda sig fullt ut mot bedrägerier kan inte någon men det är viktigt att vi har rutiner för att kontrollera korten och att vi följer dem, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Den här bedragaren ser ju ut att vara betydligt äldre än 41 år, borde inte det har väckt misstankarna?

– Jag kan tyvärr inte prata om det enskilda fallet som är under utredning, säger Anna Helsén.

Behöver hjälp

Nu behöver polisen hjälp att identifiera den misstänka personen.

– Tittar man på tillvägagångssättet och hur ovanligt brottet är så tror jag inte att det är första gången den här personen begår ett brott, säger Jan Olsson.

En kriminell i veckan åkte fast

I kväll drar den nya säsongen av Brottscentralen igång och målet är att hösten succésäsong ska toppas. Under hösten lämna tittarna tips så att en kriminell i veckan åkte fast. Sammanlagt gjordes 32 efterlysningar åt polisen och i hälften av fallen lyckades tittarna hjälpa polisen med avgörande tips.

– Utan tittarnas tips hade de här fallen inte kunnat lösas. De ärenden som vi presenterar i Brottscentralen är så svåra att lösa att de är på väg att läggas ner, så tack vare tittarnas tips kan vi komma vidare i fallen, säger Jan Olsson.

Flera fällande domar

Flera av händelserna som tagits upp i programmet har även lett till fällande domar. Bland annat fick en våldtäktsman ett flerårigt fängelsestraff och en man som lurade en kille med Downs syndrom utvisades ur landet.

Och redan innan den här säsongen hunnit starta så har tittarna hjälpt polisen.

I förra veckan efterlystes vittnen till ett mord på Södermalm i Stockholm den 6 januari och inom ett dygn hade polisen kommit i kontakt med flera vittnen.

Känner du igen mannen från övervakningsfilmen eller har du andra uppgifter att lämnat kring utredningen? Ring polisen på 114 14 eller mejla till tips@brottscentralen.se.

Se mer på Brottscentralen i kväll klockan 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM