Ex-polis hotad – ska vittna i Lisa Holm-målet

1 av 3
KRIM

skövde. Försvarsadvokaten kallade den pensionerade polisen Billy Bertilsson, 72, som vittne för att rädda Nerijus Bilevicius, 35.

Men i dag uppger advokaten att ex-polisen lever under hot – och har svårt att komma till rätten.

– Det är fruktansvärt olustigt när de skäller på mig om att jag skulle kunna fria honom, säger Billy Bertilsson.

I sista stund har försvarsadvokat Inger Rönnbäck kallat nya vittnen till de pågående förhandlingarna i Göta hovrätt i det uppmärksammade Lisa Holm-målet.

Ett av vittnena är den pensionerade polisen och ex-politikern Billy Bertilsson – som uppger sig ha kört förbi kaféet då den 17-åriga flickan försvann.

”Har hot mot sig”

Men under måndagens hovrättsförhandlingar gick försvarsadvokaten Inger Rönnbäck ut med att ex-polisens vittnesmål hänger löst.

– Han och hans familj har hot mot sig för att han ska vittna, säger försvarsadvokaten.

Billy Bertilsson själv förklarar att han tagit emot en mängd obehagliga telefonsamtal efter att hans vittnesmål blivit känt.

– Det är olustigt med alla telefonsamtal som kommer. Folk säger att 'du ska jädrar inte göra honom frisläppt den där'. Jag börjar ledsna på detta och min fru undrar vad det är frågan om, säger Billy Bertilsson.

”Fruktansvärt olustigt”

Den tidigare välkände polisen i Lidköping uppger att det "inte handlar om några dödshot" men han beskriver situationen som obehaglig.

– Det är fruktansvärt olustigt när de skäller på mig om att jag skulle kunna fria honom.

Att hans vittnesmål inte tagits med i förundersökningen uppger han beror på att polisen som tog emot tipset missförstod honom.

– Det var någon i Stockholm som tog emot mitt samtal och jag tror att de hade svårt med min Skaraborgsdialekt. De har angivit att jag körde förbi Blomberg klockan 17.45 när det egentligen var mellan 18.10 och 18.11.

Vad såg du vid kaféet?

– Jag har sett två bilar stå vid vid kaféet som var igenbommat. Sedan såg jag en moped. Men jag har inte sett en enda person där, säger han.

Men uppgiften kommer inte att stå oemotsagd på fredag. Som svar på Billy Bertilssons vittnesmål har åklagarsidan kallat Lisa Holms arbetskamrat som var vid kaféet vid samma tidpunkt – och som uppger att det inte fanns några bilar där då.

– Hon går därifrån 18.20 och då finns det inga bilar. Och även om det har varit en bil där eller inte har det ingen koppling till fortsättningen, och det plockar framför allt inte bort dna:t från Nerijus Bilevicius, säger målsägarbiträdet Tore Brandtler.

”Skyldig att närvara”

I morgon planerar Billy Bertilsson att ringa hovrätten och säga att han inte vill inställa sig i rättssalen – men att han "möjligen kan tänka sig höras över telefon".

Men när hovrättslagmannen Linda Hallstedt diskuterade saken med Inger Rönnbäck i rätten var hon tydlig med närvarokravet:

– Eftersom han är kallad är han skyldig att närvara i rätten. Han kan inte välja att avstå, säger Linda Hallstedt.

Inger Rönnbäck har tidigare nämnt att andra personer involverade i målet blivit hotade, bland dem Nerijus Bilevicius hustru som inte vågar resa till Sverige för att vittna, samt Nerijus Bilevicius själv som säger sig ha hotats för två-tre år sedan av andra litauer i den västgötska byggbranschen.