Hotade massakerdrabbad skola i Trollhättan - åtalas

1 av 10 | Foto: ANDERS DEROS
Massivt pådrag vid Kronans skola den där fredagen förra året.
KRIM

Den 21-årige göteborgaren dödshotade rektorer, kommunanställda, journalister och ett mordoffers anhöriga.

Idag åtalades han för olaga hot samt hot mot tjänsteman.

Han är även misstänkt för barnporrbrott och sexbrott mot barn.

Den 21-åringen misstänks för hot mot flertal personer i landet.

I dag åtalades han i Göteborgs tingsrätt på tio punkter, för sammanlagt sju fall av brott mot tjänsteman samt fem fall gällande olaga hot.

Bland annat ska 21-åringen hotat rektorer på Kronans skola i Trollhättan, genom att skicka mejl 22 oktober i fjol - samma dag som svärdattacken inträffade, då tre personer blev mördade.

Hyrde in väktare efter hoten

I mejlet skrev 21-åringen: ”Vi tar på oss attacken mot er skola. Ni kanske undrar varför vi gjorde denna attack mot er det är för att vi är så trötta på alla invandrare som går i skolan om ni inte tar bort invandrare så kommer vi att bränna ner skolan. Vi är redo för nya attacker mot er!”.

Hotet medförde att man direkt efter hotet framfördes anlitade väktare i cirka en månad. Enligt åtalet krävs 21-åringen på 227543 kronor som Trollhättan kommun fått betala för väktartjänster.

Hoten som 21-åringen åtalas för har varit förutom mot Trollhättanskolan varit riktade mot personer i Stockholm, Göteborg och Umeå.

IP-adressen spårades till Tyskland, men polisens IT-forensiker lyckades i slutet av november spåra avsändaren, som visade sig vara en 21-åring i Göteborg. Han förekom sedan tidigare i internetrelaterade brott gällande bland annat olaga hot, ofredande och barnporrbrott.

21-åringen har programmet Tor installerat i sin dator, vilket gjorde att eventuella spår man lämnar på internet leds till ett anonymt IP-nummer.

Erkänner alla hot

I förhör erkände 21-åringen samtliga hot.

– Jag ville bara skämta egentligen, jag menade inget illa. Jag ville synas i media, jag hade ingen avsikt att skada någon, jag har sökt uppmärksamhet och mina kompisar har tyckt om det.

21-åringen misstänks även för kränkande inlägg på nätet på en minnessida för ett av offren i Trollhättan. I kommentarsfältet ska han enligt åtalet dödshotat anhöriga till offret.

I förhör sa han att han inte trodde att hans hot skulle tas på allvar, samt att han tyckte synd om skolmördaren Anton Lundin Petterson som blev ihjälskjuten.

I en del av hotmejlen hade 21-åringen, enligt åtalet skrivit ut namn, adresser och personnummer på barn och andra familjemedlemmar till de som han hotat. I ett av mejlen, där han dödshotade en rektor i Stockholm, bifogade han en bild på skolmördaren i Trollhättan.

Åtalad för sexbrott mot barn

I ett mejl till en rektor i Stockholm skriver han bland annat: "Snart är det eran tur att möta oss med våld vi ger inte upp vi ska se till att alla ska dö även er lärare ska dö!"

När 21-åringen greps i slutet av november frågade han polisen vad han var misstänkt för. Polismannen svarade att det gällde hot mot stadshuset i Stockholm, varpå 21-åringen svarade att han inte trodde att någon skulle ta hans hot på allvar eftersom han skrev med särskrivningar.

– Jag skriver så för att folk skulle tro att jag är nio år, sa han, enligt polisens utredning.

Förra veckan åtalades 21-åringen, som sitter häktad, även för barnporrbrott samt sexbrott mot sammanlagt fyra barn. Åtalspunkterna gäller bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.