Nerijus hustru förhörs i Lisa Holm-målet

1 av 10
KRIM

skövde. Hon har beskrivits som Nerijus Bilevicus sista hopp.

I dag vittnade 35-åringens hustru i hovrätten – över videolänk från Litauen.

– Om hon pratar om något som avviker från det hon sagt tidigare så kommer jag att ställa frågor om det, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Nerijus Bilevicus, 35, har snart nekat sig igenom två rättegångar: tingsrätten där han dömdes till livstids straff för mord och nu hovrätten som har att fria eller fastställa livstidsdomen för mordet på Lisa Holm, 17.

Under hovrättsförhandlingarnas näst sista dag, i dag, ska hans hustru höras över videolänk.

Avfärdar Skype-förhör

Ända in i det sista var det oklart om förhöret skulle kunna bli av. En intensiv korrespondens har förevarit mellan Göta hovrätt och flera domstolar i Litauen – där hovrätten bland annat tvingades avfärda ett förslag om förhör via Skype från den lokala tingsrätten i hustruns hemstad.

– Det framkom möjligheten att man skulle kunna höra över Skype men det är inte aktuellt, vare sig av säkerhetsskäl eller av praktiska skäl, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Men i går meddelade hovrätten att man kommit fram till en lösning med den litauiska motsvarigheten till hovrätten, i länet där hustrun bor.

– Vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna förhöra henne över videokonferens, säger Linda Hallstedt.

Kaotiskt i tingsrätten

Förhöret med Nerijus Bilevicius hustru väntas börja klockan 9.00 i dag.

Under ett kaotiskt telefonförhör i tingsrätten gav frun sin man ett vagt alibi – trots att hon i de inledande polisförhören sagt att han inte var hemma vid den kritiska tidpunkten då Lisa Holm försvann. Förhöret i tingsrätten kommer hovrätten inte att ta ställning till utan i stället kommer hovrätten bara ta det nya videoförhöret i beaktande, som kommer att klassas som ett omförhör.

Samtidigt anses vittnesmål från närstående vara av mindre värde eftersom släktingar och makar inte vittnar under ed.

Under torsdagen spelades vittnesförhör från tingsrätten upp med en rad personer, bland dem kriminalteknikern Heléne Almgren som hittade Lisa Holm död samt sexualbrottsforskaren Niklas Långström som beskrev hur gärningsmannen i och med mordet förmodligen iscensatte en sexualsadistisk fantasi.

Flera nya vittnen

Efter förhandlingarna uppgav vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm att han kommer att ställa frågor till hustrun utifrån de inledande polisförhören som hölls med henne i somras, där hon inte kan förklara var Nerijus Bilevicius befann sig under mordkvällen.

– Jag vet ju vad hon har sagt i polisförhören och jag vet ju vad hon delvis sa under förhöret i tingsrätten som blev ganska kort. Men om hon i morgon pratar om något som avviker från det hon sagt tidigare så kommer jag ju att ställa frågor om det, säger Lars-Göran Wennerholm till Aftonbladet.

Utöver frun kommer fyra nya vittnen att höras i dag: den pensionerade polisen Billy Bertilsson från Lidköping som gjort iakttagelser av bilar under mordkvällen, en arbetskamrat till Lisa Holm, Nerijus Bilevicius arbetsgivare godsherren Arne Jönsson, samt biokemisten Anne Kihlgren som på försvarets begäran ska förklara de tio blodfläckar från Nerijus Bilevicius som hittats på och innanför Lisa Holms kläder.

ARTIKELN HANDLAR OM