Nerijus hustru förhörs i Lisa Holm-målet

1 av 10
KRIM

skövde. Hon har beskrivits som Nerijus Bilevicus sista hopp.

I dag vittnade 35-åringens hustru i hovrätten – över videolänk från Litauen.

– Om hon pratar om något som avviker från det hon sagt tidigare så kommer jag att ställa frågor om det, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Nerijus Bilevicus, 35, har snart nekat sig igenom två rättegångar: tingsrätten där han dömdes till livstids straff för mord och nu hovrätten som har att fria eller fastställa livstidsdomen för mordet på Lisa Holm, 17.

Under hovrättsförhandlingarnas näst sista dag, i dag, ska hans hustru höras över videolänk.

Avfärdar Skype-förhör

Ända in i det sista var det oklart om förhöret skulle kunna bli av. En intensiv korrespondens har förevarit mellan Göta hovrätt och flera domstolar i Litauen – där hovrätten bland annat tvingades avfärda ett förslag om förhör via Skype från den lokala tingsrätten i hustruns hemstad.

– Det framkom möjligheten att man skulle kunna höra över Skype men det är inte aktuellt, vare sig av säkerhetsskäl eller av praktiska skäl, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Men i går meddelade hovrätten att man kommit fram till en lösning med den litauiska motsvarigheten till hovrätten, i länet där hustrun bor.

– Vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna förhöra henne över videokonferens, säger Linda Hallstedt.

Kaotiskt i tingsrätten

Förhöret med Nerijus Bilevicius hustru väntas börja klockan 9.00 i dag.

Under ett kaotiskt telefonförhör i tingsrätten gav frun sin man ett vagt alibi – trots att hon i de inledande polisförhören sagt att han inte var hemma vid den kritiska tidpunkten då Lisa Holm försvann. Förhöret i tingsrätten kommer hovrätten inte att ta ställning till utan i stället kommer hovrätten bara ta det nya videoförhöret i beaktande, som kommer att klassas som ett omförhör.

Samtidigt anses vittnesmål från närstående vara av mindre värde eftersom släktingar och makar inte vittnar under ed.

Under torsdagen spelades vittnesförhör från tingsrätten upp med en rad personer, bland dem kriminalteknikern Heléne Almgren som hittade Lisa Holm död samt sexualbrottsforskaren Niklas Långström som beskrev hur gärningsmannen i och med mordet förmodligen iscensatte en sexualsadistisk fantasi.

Flera nya vittnen

Efter förhandlingarna uppgav vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm att han kommer att ställa frågor till hustrun utifrån de inledande polisförhören som hölls med henne i somras, där hon inte kan förklara var Nerijus Bilevicius befann sig under mordkvällen.

– Jag vet ju vad hon har sagt i polisförhören och jag vet ju vad hon delvis sa under förhöret i tingsrätten som blev ganska kort. Men om hon i morgon pratar om något som avviker från det hon sagt tidigare så kommer jag ju att ställa frågor om det, säger Lars-Göran Wennerholm till Aftonbladet.

Utöver frun kommer fyra nya vittnen att höras i dag: den pensionerade polisen Billy Bertilsson från Lidköping som gjort iakttagelser av bilar under mordkvällen, en arbetskamrat till Lisa Holm, Nerijus Bilevicius arbetsgivare godsherren Arne Jönsson, samt biokemisten Anne Kihlgren som på försvarets begäran ska förklara de tio blodfläckar från Nerijus Bilevicius som hittats på och innanför Lisa Holms kläder.

FAKTA

Vittnena som ska höras

Nerijus Bilevicius hustru

Satt inledningsvis häktad i Lisa Holm-målet som misstänkt för skyddande av brottsling. Efter en dryg vecka släpptes hon och reste då omgående till hemlandet Litauen.

Kunde i initiala polisförhör inte komma med något besked om var Nerijus Bilevicius befann sig under de kritiska mordtimmarna men har därefter ändrat sig och sagt att maken var hemma.

Vägrar resa till Sverige för att vittna på grund av sitt hälsotillstånd samt sin rädsla för svensk polis.

Arne Jönsson

Godsägare och Nerijus Bilevicius tidigare arbetsgivare samt hyresvärd. 

Äger stora delar av marken där sökandet efter Lisa Holm ägde rum och var med och hittade 17-åringens handske i anslutning till ladan där hon mördades.

Har kallats av försvarsadvokaten Inger Rönnbäck för att vittna om Nerijus Bilevicius goda arbetsmoral och skötsamhet.

Anne Kihlgren

Biokemist som har kallats av försvarsadvokat Inger Rönnbäck i syfte att förklara de tio dna-träffar i form av blod från Nerijus Bilevicius som hittats på och innanför Lisa Holms kläder.

Har tidigare arbetat på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, men är nu vd på ett företag som säljer olika dna-tester till privatpersoner.

Billy Bertilsson

Pensionerad polis och ex-politiker från Lidköping som tipsade polisen om att han sett två mystiska bilar och en moped vid Lisa Holms arbetsplats när han körde förbi vid mordkvällen men hans uppgifter avfärdades som ointressanta. Nu har han kallats av försvarsadvokat Inger Rönnbäck som därmed hoppas kunna styrka sina teorier om alternativa gärningsmän.

Lisa Holms arbetskamrat

Kallades av åklagarsidan som svar på Billy Bertilssons vittnesmål.

Arbetskamraten jobbade med Lisa Holm under mordkvällen och uppger att när hon lämnade kaféet - och Lisa - klockan 18.20 fanns inga mystiska bilar i Blomberg. Billy Bertilsson säger att han gjorde sin observation redan 18.11.