Nerijus hustru bröt ihop – men gav alibi till sin man

1 av 11
KRIM

skövde. Gråten ville aldrig ta slut när Nerijus Bilevicius hustru hördes i rätten i dag.

Men till skillnad från i polisförhören så gav 35-åringens hustru alibi åt sin make under mordkvällen.

– Jag var chockad och det var mängder av ledande frågor, säger hon.

Efter många om och men kunde Göta hovrätt på fredagen hålla ett förhör över videolänk från Litauen med Nerijus Bilevicius hustru.

Kvinnan satt i somras häktad misstänkt för skyddande av brottsling men släpptes fri efter en dryg vecka.

"Helt säker"

Under tiden hon satt häktad hölls polisförhör där kvinnan uppgav att Nerijus Bilevicius sagt åt henne att säga till polisen att han kommit hem ”innan klockan 18 men inte efter” under mordkvällen.

Men i senare polisförhör tog hon tillbaka utsagan och i dag kom det kanske tydligaste alibit hittills.

– Jag är helt säker på att han var hemma kvart i sju. Hundra procent säker.

Uppgifterna skulle innebära att Nerijus Bilevicius knappast hunnit övermanna Lisa Holm, hänga henne och transportera henne ett par kilometer till arbetsboden där hon hittades, eftersom hennes arbetskamrater tog adjö av henne kring 18.20.

När vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm pressade henne på om hon då ljugit i polisförhör då hon uppgett att maken inte var hemma vid den aktuella tidpunkten nekade hon:

– Jag ljög inte. Men jag var pressad och vilseledd.

"Försörjer mig själv"

Åklagaren påminde henne om att hon under det kaotiska förhöret i tingsrätten uppgett att hon var helt beroende av sin mans pengar - vilket enligt åklagaren sänker hennes trovärdighet. Den uppgiften tog hon nu tillbaka.

– Jag är oberoende och jag lever och försörjer mig själv. Det är min ensak, min personliga sak.

När försvarsadvokaten frågade om hur polisen behandlat henne kom tårarna som aldrig ville ta slut. Hon uppgav att hon inledningsvis inte fått någon information om varför hon gripits, att hon tvingats genomgå kroppsundersökningar, att hon pressats av polisen.

Efter förhandlingarna avfärdade åklagarsidan kategoriskt att uppgifterna från hustrun skulle förändra målet på något sätt. Målsägarbiträdet Tore Brandtler trycker särskilt på det tiotal dna-träffar i form av blod från Nerijus Bilevicius som påträffats på och innanför Lisa Holms kläder.

– Alibit är inte värt någonting. Det ändrar inte den tekniska bevisningen eller andra vittnesmål från folk som gjort iakttagelser. Att hustrun utan att avlägga ed försöker hjälpa sin make är det förväntade. Det är därför man som anhörig inte är skyldig att vittna, säger han.

"Mycket pålitlig"

Utöver 35-åringens hustru hördes flera andra vittnen på försvarsadvokatens begäran, bland dem Nerijus Bilevicius arbetsgivare och hyresvärd, godsägare Arne Jönsson. Han berömde sin anställde som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

– Han är mycket pålitlig och om jag skulle ge någon rekommendation skulle det bli högsta betyg. En av de bästa jag haft.

På måndag hålls hovrättens sista förhandlingsdag med parternas slutpläderingar. Då meddelar rätten också när dom faller i det uppmärksammade målet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Litauen

Kinnekulle

Brott