Nu avgörs Nerijus öde i hovrätten

1 av 10
KRIM

SKÖVDE. I dag hålls de sista förhandlingarna i Lisa Holm-målet.

Nu är det upp till åklagarsidan och försvararen att argumentera för en fastställd livstidsdom – eller ett frisläppande.

Tingsrätten slog fast att Nerijus Bilevicius, 35, mördade 17-åriga Lisa Holm vid hennes arbetsplats i Blomberg på Kinnekulle.

Förloppet beskrevs i domen som särskilt hänsynslöst och man slog också fast att flickan tvingades kämpa för sitt liv.

Men domslutet överklagades till Göta hovrätt och i dag hålls den sista av sju förhandlingsdagar i det uppmärksammade målet.

Yrkar på livstidsdom

Liksom i tingsrätten har den tilltalade Nerijus Bilevicius nekat konstant till att över huvud taget ha träffat 17-åringen - trots att hans blod återfunnits på tio ställen utanpå och på insidan av offrets kläder.

Under dagen kommer parterna hålla sina slutpläderingar där de argumenterar för sin sak och kommer med sina yrkanden.

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck uppgav i inledningen av rättegången att hon yrkar på att Nerijus Bilevicius släpps fri i första hand och att rätten i andra hand sänker hennes klients straff. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm yrkar på att hovrätten fastställer tingsrättens livstidsdom.

– Mitt slutanförande kommer att vara relativt lika det som jag höll i tingsrätten. Det finns ingen anledning att ändra på det, sa åklagaren i fredags.

"En del i sorgearbetet"

På plats i rättssalen i dag kommer också Lisa Holms anhöriga att vara. Familjens målsägarbiträde uppger att familjen hittills "tagit rättegången på ett bra sätt" – och att rättegången, trots att det inte kommit några svar på varför mordet skedde, är en viktig del i sorgeprocessen.

– Det är naturligtvis jobbigt men de ser det som en del i sorgearbetet att man är med hela vägen ut, säger Tore Brandtler.

ARTIKELN HANDLAR OM