”Jag såg en ljusbåge sen en ännu värre smäll”

1 av 3
KRIM

I dag inleddes rättegången i Södertörns tingsrätt mot en 18-åriga man som står åtalad för att ha kastat en handgranat mot fyra poliser i en polisbuss i Tumba i augusti.

– Det ska bli skönt att få ett avslut, säger Richard Lidström, en av poliserna i bussen.

Polisinspektör Richard Lidström och hans kollegor befann sig i Tumba utanför Stockholm den 20 augusti förra året. Det hade rapporterats om bränder och stenkastning i området men när polispatrullen anlände så var det lugnt på platsen. Då plötsligt smäller en handgranat av intill polisbussen.

– Jag ser som i slow motion den här enorma ljusbågen och sen en ännu värre smäll helt enkelt. Det blev någon slags chock då men vi inser att vi måste åka därifrån, säger han.

Det här var en nära döden upplevelse för dig?

– Ja, så nära man kan komma i alla fall, det får jag nog påstå, säger Richard Lidström, polisinspektör.

”Skönt med avslut”

Poliserna skadas av splitter från granaten och fortfarande lider tre av fyra poliser av hörselskador efter explosionen.

I dag vittnade de mot en 18-åring man som står åtalad för mordförsök, misstänkt för att ha kastat granaten. Dessutom åtalas han även för grovt rån och grovt vapenbrott.

För Richard Lidström och hans kollegor känns det skönt att ärendet förhoppningsvis får ett avslut i och med rättegången.

– Nu ska det rättsliga ha sin prövning. Jag tycker det är skönt att det finns en tilltalad, sen om det räcker för att bli dömd det får tingsrätten bestämma, säger Richard Lidström.

ARTIKELN HANDLAR OM