Hovrätten dömer båda bröderna för trippelmordet i Uddevalla

"Styrkt att brottet utfördes tillsammans och i samförstånd"

1 av 10
KRIM

De två bröderna åtalades för att ha skjutit ihjäl två unga män och en ung kvinna i Uddevalla.

I tingsrätten dömdes den äldre brodern, Mark Saliba, 23, till livstids fängelse för trippelmordet medan den yngre friades helt.

I dag dömdes också lillebrodern, Martin Saliba, 22, till livstid för morden.

Nu jagar polisen honom över hela världen.

– Vi känner till var han befinner sig, men jag kan inte kommentera det närmare, säger åklagare Viktoria Karlsson.

Klockan var inte ens sju på morgonen den 7 mars när en joggare gjorde den makabra upptäckten. Invid en bil på en parkeringsplats nära Uddevalla sjukhus låg två livlösa personer. Polisen larmades till platsen och kort därefter hittades ytterligare en person – alla tre var döda – skjutna i huvudena.

Tre skott i huvudet

Offren, Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och hans 18-åriga flickvän var alla skjutna till döds.

Alaa Farraj hade skjutits med fyra skott, liksom Rawand Aziz, varav tre i huvudet eller halsen. Kvinnan har skjutits med ett skott i huvudet.

Ett brödrapar, Mark Saliba, 23, och hans ett år yngre bror, greps dagen efter morden. Den ena av polisens insatsstyrka, den andra en halvtimma senare när han överlämnade sig själv till polis.

En tredje man, en 21-åring, åtalades misstänkt för att med taxi ha levererat en skarpladdad pistol till gärningsmännen.

Upprörda efter pappan rånats

Både Mark Saliba och hans yngre bror nekade konsekvent till att ha något med morden att göra. Men i ett slutförhör strax före åtalet skulle lämnas in berättade plötsligt den yngre brodern saker han inte tidigare sagt. Förhöret hölls efter att han fått läsa igenom vad som hittills framkommit under förundersökningen.

– Jag hade hoppats att det skulle framkomma saker som friade mig från ansvar för brottet.

Men eftersom det inte gjort det ville han nu berätta:

Han säger att han och hans storebror varit hemma hos pappan och fått reda på att han blivit rånad av maskerade män. De blev upprörda.

Han säger att storebrodern senare fått en pistol av en gemensam vän och att de därefter stämt träff med Alaa Farraj, men innan de kommer fram till mötesplatsen hoppar lillebrodern av mopeden.

– Jag satt kvar en liten stund och hörde plötsligt skott. Jag blev rädd och sprang mot det håll där ljudet från skotten kom, sa han i förhöret.

”Sa åt mig att inte prata”

Även om han inte direkt pekade ut storebrodern Mark Saliba som den som skjutit är det svårt att tolka förhöret på något annat sätt.

Han berättar bland annat att personen som han möter vid brottsplatsen säger åt honom att inte prata om det som hänt. I nästa förhör säger han:

– Personen som släppte av mig (vilket han alltså tidigare sagt var brodern, reds anm), uppmanade mig att inte prata om någonting som skett.

Och tingsrätten trodde på vad han berättade.

Ett par dagar efter att rättegången avslutats försattes den yngre brodern och den medhjälpsåtalade 21-åringen på fri fot. Mark Saliba dömdes av Uddevalla tingsrätt till lagens hårdaste straff för morden, livstids fängelse.

"Det går enligt rättens mening inte att bedöma Mark Salibas gärning, mord på tre personer, på annat sätt än som ett synnerligen allvarligt fall av mord. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse", skrev rätten.

"Dödsskjutningarna kan beskrivas som avrättningar, vilket är särskilt tydligt när det gäller kvinnan".

”I samförstånd”

I dag kom hovrättens dom.

De dömer också Martin Saliba, den yngre brodern, till livstids fängelse.

Hovrätten menar att det är bevisat att båda bröderna befann sig på brottsplatsen.

"Bevisningen mot bröderna är tillräcklig för att det ska anses styrkt att båda två var på platsen när skjutningarna ägde rum samt att det var någon av dem eller båda som avlossade skotten. Även om det inte kan slås fast exakt vem som gjorde vad visar utredningen att bröderna gemensamt vidtog flera åtgärder före skjutningarna och sedan åkte mot brottsplatsen tillsammans", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

– Det är alltså styrkt att brottet utfördes av bröderna tillsammans och i samförstånd, skriver hovrätten i domen.

”Inte haft kontakt”

Martin Saliba, 22, häktades i samband med hovrättsförhandlingen i sin utevaro. Och han har fortfarande inte gripts. Han är nu internationellt efterlyst.

Hans advokat Claes Östlund säger att han inte vet var hans klient befinner sig, och inte haft kontakt med honom sedan hovrättsförhandlingen.

– Men jag är besviken på domen, naturligtvis. Jag tyckte tingsrätten gjorde en korrekt bedömning.

Åklagare Per-Erik Rinsell är nöjd med domen.

– Den är föredömligt skriven, och jag är naturligtvis glad att rätten delar vår uppfattning i skuldfrågan.

Den andra åklagaren i målet, Viktoria Karlsson, säger till Aftonbladet att de har uppgifter om var Martin Saliba befinner sig.

– Vi känner till var han är.

Är han frihetsberövad i något annat land?

– Vi känner till var han befinner sig, mer än så kan jag inte säga. Han är efterlyst både nationellt och internationellt.

ARTIKELN HANDLAR OM