Nekades psykvård - försökte mörda tre poliser

Foto: Arkiv/BÖRJE THURESSON
Psykiatriska akutmottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm
KRIM

Mannen hade fått för sig att hans kollegor ville våldta och styckmörda honom.

På psykakuten bedömdes han varken som farlig eller sjuk – och skickades hem.

Direkt därpå skar han upp handlederna och försökte knivmörda tre poliser med en machete.

Det var en kvinna som larmade polisen om den knivbeväpnade, våldsamma mannen.

Mannen, som är i 40-årsåldern, hade precis blivit hemskickad från S:t Görans psykakut i Stockholm.

När den första polispatrullen kom till platsen, en industrilokal, hade mannen barrikaderat sig i ett rum. Han viftade med en machete och hade skurit sig i handlederna. När polisen kom drog han ett lakan över huvudet så att bara kniven stack ut. Han hade satt eld på flera föremål i rummet och gjorde utfall med kniven mot poliserna.

”Jag kommer tvingas skjuta”

En av poliserna som var först på platsen uppgav senare att han var väldigt rädd. I förundersökningen berättar han hur tankarna gick:

”Det här kommer att sluta illa, jag kommer att få en kniv i mig eller att jag kommer att tvingas skjuta, i värsta fall både och”.

Piketen tillkallades och till slut lyckades polisen med hjälp av pepparspray och sköldar övermanna mannen. Han fördes först till Södersjukhuset och därefter till psykakuten på S:t Görans sjukhus.

Där konstaterade läkare att mannen behövde psykiatrisk vård, samt att självmords- och våldsrisken var mycket hög.

Tvångsomhändertogs

Bara några timmar tidigare hade mannen körts till samma psykakut av polisen.

Han hade då gått in på en polisstation och uppträtt psykotiskt. Han hävdade att han var förföljd och att hans kollegor trakasserat honom och planerat skada honom. Mannen tvångsomhändertogs och fördes till S:t Görans psykakut.

Där fick han lugnande medel och släpptes ut - trots att han bad om att få vara kvar på sjuhuset över natten. Läkaren som undersökte honom bedömde självmords- och våldsrisken som låg.

Direkt efteråt åkte mannen till industrilokalen. I förhör sa han att han återigen kände att någon ville döda honom så han plockade fram kniven.

När han greps hade han flera andra knivar på sig.

Åtalades på flera punkter

Mannen åtalades nyligen för mordbrand, försök till grov misshandel och hot mot tjänsteman. Rättegången pågår i dagarna.

Andreas Carlborg, chef för psykiatriska akutverksamheten på S:t Görans sjukhus säger:

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden. Psykiatriska tillstånd är dynamiska förlopp och kan ändras över tid och därför kan bedömningar skilja sig åt även om ligger nära i tid. 

Har kliniken något ansvar för det som inträffat?

– Vårt ansvar är att göra psykiatriska bedömningar och göra en bedömning om det föreligger ett akut eller långsiktigt behov av psykiatrisk vård, säger Anders Carlborg.

Aftonbladet kunde i veckan berätta om en liknande händelse. En 22-årig kvinna överföll och försökte strypa en taxichaufför med en elsladd – bara en kvart efter att hon blivit utskriven från S:t Görans psykiatriavdelning.

Nu är den 22-åriga kvinnan misstänkt för mordförsök.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott