Nerijus Bilevicius överklagar morddomen

1 av 2 | Foto: POLISEN
Hovrätten fastställde livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Nu överklagar han domen till Högsta domstolen.
KRIM

Nerijus Bilevicius överklagar sitt livstidsstraff till Högsta domstolen.

Samtidigt har Bilevicius lagom till det planerade överklagande bestämt sig för att byta advokat då han saknar förtroende för sin nuvarande.

– Det kan finnas förklaringar som vi inte känner till, säger Björn Hurtig, Bilevicius nya advokat.

Nerijus Bilevicius dömdes av Göta hovrätt den 9 februari ännu en gång till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Bilevicius har hela tiden nekat till att det var han som mördade Lisa Holm.

Men bevisen har varit många.

Vill överklaga

Hans dna hittades på Lisa Holms kläder, på stället där hon hängdes, och på repstumpar – men inte på själva kroppen.

Hovrätten tyckte, precis som tingsrätten, att bevisen var överväldigande och att det står helt klart att Bilevicius är mördaren.

Hans advokat i tings- och hovrätten, Inger Rönnbäck, skriver i en skrivelse till Göta hovrätt att Bilevicius vill överklaga domarna till Högsta domstolen. Någon överklagan har dock ännu ej lämnats in.

”Kan finnas förklaringar”

Samtidigt har den morddömde mannen nu begärt att byta advokat.

I begäran som kom in till Göta hovrätt i dag, fredag, står att Bilevicius saknar förtroende för Rönnbäck och att han vill att advokat Björn Hurtig i Göteborg företräder honom i samband med överklagan till HD.

Björn Hurtig säger till Aftonbladet:

– Det finns två välskrivna domar och en gedigen förundersökning i det här fallet. Kringbevisningen ger jag inte mycket för, det är dna-bevisningen som är central här. Men det kan finnas förklaringar som vi inte känner till.

– Bilevicius har en förklaringsbörda, han måste förklara vissa saker och gör han det kanske Högsta domstolen väljer att ta upp detta.

Åklagaren i Lisa Holm-fallet, Lars-Göran Wennerholm, har tidigare sagt att han inte tror att målet går vidare till Högsta domstolen.

– Jag kan inte se att det finns något prejudikatinstresse i detta.

ARTIKELN HANDLAR OM