Fyra misstänks ha mördats under ett dygn

Här är alla fall av misstänkta mord - bara i år

1 av 13
KRIM

En ung kvinna och man hittas mördade i en lägenhet. 15-årige Robin skjuts till döds i Akalla.

En pojke misstänks ha knivmördat en annan pojke på en skola. Alexandra Mezher mördas på HVB-hemmet där hon jobbade.

Det är några av de 22 misstänkta morden - bara i år.

– Det kan tyckas som många, men det behöver inte betyda att vi kommer att få ovanligt många mord i år, säger Sven Granath, kriminolog och utredare på BRÅ.

Foto: Lieselotte van der Meijs
Sven Granath, utredare på Brå.

Efter flera uppmärksammade mordfall i år har Aftonbladet genom tidningsartiklar och annan mediarapportering sammanställt hur många misstänkta fall av mord som rapporterats sedan januari.

Hittills under 2016, på mindre än två månader, har 22 fall av misstänkta mord rapporterats.

"Kommer i skov"

Bara under ett dygn, den 22 januari, misstänks fyra personer ha mördats.

I slutändan är det dock inte säkert att alla de misstänkta mord som hittills rapporterats in under året verkligen är mord, eller att de kommer att bedömas som det i rätten.

Och enligt Sven Granath, kriminolog och utredare på BRÅ (Brottsförebyggande rådet), kan det låta mycket med 22 misstänkta mord, men det behöver inte betyda att det vid årets slut kommer att bli sammanlagt fler mord än föregående år.

– Om man tittar på fördelningen över året är det ofta lite fler fall av dödligt våld under perioden januari till mars. Sedan brukar man se en höjning under sommaren. Det har lite med alkoholkonsumtion att göra och att folk är lediga mer under de perioderna. Det kommer i skov.

I Sverige har det dödliga våldet minskat totalt sett de senaste åren. År 2014 konstaterades 87 fall av dödligt våld i Sverige.

Fler skjutvapendåd

Framför allt är det det spontana, alkoholrelaterade dödliga våldet mellan män som minskar. Man ser även en nedgång i det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer.

– Men däremot har vi under några år sett en tendens att det blivit fler och fler skjutvapendåd i storstäderna. Sådana fall får mycket uppmärksamhet vilket kan ge känslan av att det dödliga våldet ökar, trots att det inte är så. Det har även varit en del extraordinära händelser som media rapporterar länge om vilket även det kan skapa en känsla av en större omfattning, säger Sven Granath.

Här är de fall av misstänkta mord som ägt rum sedan årets början:

• 6 januari, Stockholm: Tidigt på morgonen den 6 januari uppstod ett bråk utanför en McDonaldsrestaurang på Södermalm i Stockholm. En källa uppger för Aftonbladet att den avlidne mannen, som var i 30-årsåldern, träffades av ett knivhugg som träffade hjärtat.

• 11 januari, Broby: En 15-årig pojke avlider efter att ha knivskurits av en 14-årig pojke på Göingeskolan i Broby. Utredningen pågår fortfarande i fallet. Eftersom den misstänkte gärningsmannen är så ung kommer ärendet att lämnas över till de sociala myndigheterna när utredningen är klar.

• 15 januari, Limhamn: Larmet kom till polisen vid 15:18. På en adress i Limhamn låg en knivskadad 56-årig man blödande i trapphuset till ett trevåningshus. Det fanns även blod i mannens lägenhet och polisen tror att det är där han har blivit knivskuren. På kvällen avled den skadade mannen av sina skador. En 45-årig man häktades senare för mordet.

• 18 januari, Kolbäck: En man och en kvinna i 65-årsåldern hittades döda i en villa i Kolbäck söder om Hallstahammar. Polisen misstänker mord och självmord.

• 19 januari, Akalla: 15-årige Robin och hans 20-årige bror blev beskjutna utanför sitt hem i Stockholmsförorten Akalla den 19 januari i år. Robin avled, hans bror skadades svårt. Ingen är ännu gripen.

• 23 januari, Södertälje: Polisen larmas till en lägenhet i Södertälje. Där hittas en ung man och en ung kvinna mördade. Kvinnans make och en vän till honom är häktade misstänkta för dubbelmordet men motivet till morden är fortfarande oklart.

• 23 januari, Märsta: Mannen, som är i 50-årsåldern hittades död i en lägenhet i Märsta, norr om Stockholm. Mannens hals var avskuren och att han hade flera knivhugg i huvudet. En 46-årig kvinna som haft förhållande med den mördade mannen har erkänt mordet och sitter häktad.

• 23 januari, Farsta Strand: Polisen larmades till Farsta strand i södra Stockholm efter att flera boende i området hört smällar. En 27-årig man hittades skjuten i huvudet och i bröstet och avled. Enligt uppgifter till Aftonbladet var den skjutne tidigare högt uppsatt i ett kriminellt gäng och mordet kan ha varit en hämndaktion. Tre män, samtliga mellan 25 och 30 år, sitter häktade misstänkta för medhjälp till mord.

• 25 januari, Möldnal: Alexandra Mezher, 22,  mördades på det HVB-hem i Mölndal där hon jobbade av vad som först uppgavs vara en 15-årig pojke. Han greps och häktades. Efter intervju med honom har Migrationsverket bedömt att han är över 18 år och därmed straffmyndig. Åtal väntas snart i fallet.

• 25 januari, Hallonbergen, Stockholm: Vid 15-tiden på eftermiddagen såg ett vittne en man falla ihop på gatan i Hallonbergen i Sundbyberg strax utanför Stockholm. Mannen avled av sina skador och misstänks ha mördats med ett stickvapen. En man greps strax efter mordet.

• 26 januari, Hageby, Norrköping: En 20-årig man dödas i en skottlossning i Hageby i Norrköping. Ytterligare en man skottskadas. Redan i oktober blev den döde 20-åringen utsatt för mordförsök rättegången skulle ha börjat dagen då han mördades. En man, tidigare högt uppsatt i ett kriminellt nätverk, är häktad i sin frånvaro för mord och mordförsök.

• 27 januari, Hamburgsund: En 55-årig man hittades död i ett hus nära kustsamhället Hamburgsund i Tanums kommun. Kort innan det greps en 26-åring vid Svenska mässan i Göteborg. Enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen ha gripits av insatsstyrkan och då erkänt att han mördat 55-åringen. Han ska ha sagt att orsaken var att han "inte fått betalt". Mannens identitet är ännu inte styrkt. Åtal väntas.

• 28 januari, Degeberga: En 65-årig man hittades svårt misshandlad utanför sin bostad i Degeberga, söder om Kristianstad. Mannen var så svårt skadad att han senare avled på sjukhus. En 42-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet och en 37-årig kvinna häktades för inblandning i mannens död.

• 30 januari, Ödeshög: En 58-årig man hittades död i sitt hem, en lägenhet i Ödeshög, efter ett bråk under lördagsmorgonen. Grannar larmade polisen, och kort därpå sågs en man springa från platsen. En man i 30-årsåldern sitter häktad misstänkt för mordet.

• 30 januari, Hjärup: En man i 50-årsåldern omkom i en brand i en förrådsbyggnad i Hjärup i Staffanstorps kommun. Men man tror att han var död innan branden startade. Mannens hustru är häktad misstänkt för mordet.

• 8 februari, Upplands Väsby: En kropp hittas i ett skogsparti. Det visar sig vara försvunna småbarnsmamman Madelene. Polisen utreder hennes död som mord. Dock är det ännu oklart när hon mördades. Madelene sågs senaste gången vid liv i november.

• 11 februari, Filipstad: Den 60-årige mannen var ute och gick med sin rullator när han attackerades brutalt i Filipstad. Enligt uppgifter till Aftonbladet högg gärningspersonen mannen ett 20-tal gånger och flydde sedan från platsen. En man är häktad för mordet.

• 11 februari, Landskrona: Vittnen hörde i samband med mordet i Landskrona flera skott och ringde 112. När polisen kom fram till platsen hittade de en man, 26 år gammal, som skjutits utomhus. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. En man anhölls senare.

• 12 februari, Alvesta: Sent på fredagskvällen hittades en man stucken eller skuren i en trappuppgång i centrala Alvesta. Mannen fördes svårt skadad till sjukhus, där han avled. En 21-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet och en 15-årig pojke för grovt skyddande av brottsling.

• 13 februari, Ljusne: Polisen larmades på kvällen om ett stort bråk mellan flera personer vid en adress i Ljusne utanför Söderhamn. Några av lägenheterna hyrs av Migrationsverket, som dock inte ska ha någon personal på plats. En person avled av sina skador och tre skadades. En man i 20-årsåldern är häktad.

• 18 februari, Säffle: En 30-årig tvåbarnsmamma blir knivskuren i magen Säffle i Värmland.

Kvinnans tillstånd var mycket allvarligt och hon opererades – men hennes liv gick inte att rädda. Polisen utredde först mord och hennes make häktades. UPPDATERING: Maken är nu släppt. Rättsläkarens rapport visar att skadorna var självförvållade. Brottsutredningen är nedlagd.

• 19 februari, Stockholm: En livlös person hittas i terrängen vid Järvafältet i Stockholm. Polisen misstänker mord.

• 23 februari, Helsingborg: En 24-årig man stoppar en polispatrull och berättar att hans vän blivit knivskuren. När polisen kommer fram hittar de en person död. 24-åringen är nu gripen misstänkt för mord.

FAKTA

Dödligt våld

87 fall av dödligt våld konstaterades i Sverige 2014. Det är samma antal som 2013.

Offret var i 71 procent av fallen en man och i 29 procent av fallen en kvinna (2014).

I närmare en tredjedel (32%) av de konstaterade fallen av dödligt våld 2014 användes skjutvapen, vilket är en något högre andel än 2013 (30%).

63 procent av de konstaterade fallen av dödligt våld 2014 anmäldes i något av storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

I snitt dödades 107 personer per år mellan 1990 och 1994 jämfört med 80 personer i snitt per år mellan 2010 och 2014.

(Källa: Brå)