18-åring örfilade och slog polis – åtalas

Polis attackerad under livräddninginsats

KRIM

Patrullen försökte stoppa folkmassan från att tränga sig in i en bostad där sjukvårdspersonalen höll på med hjärt- och lungräddning.

Då blev en av poliserna upptryckt mot väggen så att hennes uniform och skyddsväst gick sönder.

Nu åtalas en 18-åring för att ha slagit henne i ansiktet flera gånger.

Foto: Polisen
Under tumultet gick polisens uniform och skyddsväst gick sönder

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur polis i vissa områden i Sverige utsätts för hat, stenkastning och våld i sitt arbete.

I tisdags åtalades en 18-åring för våld mot tjänsteman.

Han och några andra män misstänks att med våld trängt sig förbi poliser som försökte hindra dem från att ta sig i in en lägenhet där en polisinsats pågick.

Försökte storma lägenheten

Det var i mitten av oktober i fjol som polis och ambulans larmades till Göteborgsförorten Hammarkullen, då en man hade fått hjärtstopp.

Flera polispatruller som befann sig i närheten åkte till platsen, en bostad på Bredfjällsgatan i Angered.

När en av patrullerna, bestående av en manlig och en kvinnlig polis, kom till platsen så hade andra patruller redan påbörjat hjärt-och lungräddning inne i bostaden. Utanför huset började det samlas folk, de flesta unga män.

Den manliga polisen berättade senare i förhör att en 22-åring kom gående i rask takt och skrek att han ville in då det var hans släkting där inne.

Den kvinnliga polisen ska då sagt till 22-åringen att ambulanspersonalen måste få jobba ostört.

Enligt förundersökningen skrek då 22-åringen åt dem och kallade den kvinnliga polisen för "hora". Ännu fler personer kom till platsen och försökte storma in i lägenheten.

Slet av polisens radio

22-åringen och hans 18-åriga vän tvingade sig in i trapphuset genom att knuffa bort de två poliserna, samt polisen som vaktade ytterdörren.

18-åringen beskrevs senare som mycket drivande och aggressiv av övriga poliser som tillkallades till platsen. Han misstänkts i tumultet ha slagit den kvinnliga polisen flera gånger i ansiktet.

– Han skriker att det här ska poliserna, grisarna få sota för. Vi ska få ett helvete, uppgav en av de andra polismän på plats, enligt åtalet.

Den kvinnliga polisen uppgav att 18-åringen tryckte henne mot väggen och slog henne upprepade gånger i ansiktet både med händerna och armbågarna.

– I tumultet som uppstår sliter någon av min radio och jag har ingen möjlighet att larma eller ropa på fler kollegor då jag har fullt upp att freda mig själv samt försöka mota ut klungan, uppgav hon senare, enligt förundersökningen. 

Hon och en till polis drar upp pepparspray, men situationen lugnar ner sig först efter att 22-åringens äldre bror kommer ut från bostaden och säger till de unga männen att backa.

Sammanlagt ska de varit ett 20-tal ungdomar på plats, enligt förundersökningen.

Nekar till brott

På bilderna i förundersökningen ser man att polisen hade rodnader på båda sidor av ansiktet efter slagen.

18-åringen nekar till brott.

– Jag tjafsade bara lite med dem, polisen, det var det enda, sa han i förhör.

18-åringen sa att han puttat bort polisen för att han och 22-åringen ville ta sig in till den sjuka mannen, men att han aldrig höjt armarna och därmed inte kunnat slå någon i ansiktet.

18-åringens advokat ville att 22-åringen skulle vittna. Han kallades till förhör men kom aldrig dit.

Aftonbladet har varit i kontakt med 18-åringens advokat som inte ville kommentera fallet.

Känd av polisen

18-åringen är känd av polisen och har vid flera tillfällen döms för bland annat ofredande, rån och övergrepp i rättssak till ungdomsvård och böter.

Sist han dömdes var i oktober i fjol, knappt två veckor efter efter händelsen i Hammarkullen. 18-åringen nekade till brott men dömdes han för att ha misshandlat två kvinnor förra sommaren. Den ena kvinnan ska han örfilat och slagit i ansiktet, den andra i huvudet. 

Påföljden blev ungdomstjänst i 30 timmar samt skadestånd till kvinnorna.