Advokat fick fängelse för vansinnesfärd: ”Jag sov”

Hindrades till slut av taxiförare efter att ha kört åt fel håll och in i både skylt och bil

1 av 3
KRIM

En brottmålsadvokat greps och åtalades efter en vansinnesfärd i centrala Stockholm.

Flera personer på ett övergångsställe fick fly i panik när mannen kom körande i fel riktning – och rakt in i en trafikskylt.

Advokaten, som därefter körde in i ett betongblock och en parkerad taxibil, hävdade att han inte mindes något – eftersom han sov.

Advokaten, som är i 35-årsåldern, har nu dömts i Stockholms tingsrätt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, våld mot tjänsteman och narkotikabrott. Påföljden bestämdes till fängelse i tre månader samt skadestånd till en taxiförare samt eget försäkringsbolag.

Advokaten själv hävdade att han saknade uppsåt då han sov när det hände.

Omringades av taxibilar

Det var vid 23-tiden på kvällen den 22 april 2014 som polisen fick larm om en vansinnesfärd vid Slussen som slutade med att krock.

Några taxiförare ringde polisen och uppgav att de blockerat vägen för den kraftigt påverkade bilföraren som hade kommit körande på Katarinavägen på Södermalm i riktning mot Slussen. Mannen körde i fel körriktning och vid ett övergångsställe – där flera personer fick fly undan i panik – körde han rakt in i en trafikskylt. Men mannen fortsatte och körde rakt in i en parkerad taxibil. När han försökte smita råkade han köra in i samma taxibil en gång till. Sedan gasade han därifrån men körde då in e ett betongblock nedanför restaurangen Gondolen.

Där blockerade flera taxibilar advokatens bil, tog hans bilnycklar och ringde polisen.

– Han varvade motorn och försökte köra från platsen till en början, men det blev svårt för honom då vi alla blockerade vägen för honom, till slut kunde han inte fly, säger en taxiförare i förhör.

Vittnen uppgav även att advokaten höll på att köra på fem personer som befanns sig på övergångsstället.

Bara en halv timme tidigare hade polisen fått larm om en liknande händelse: på ett annat ställe på Södermalm hade vittnen sett en likadan bil köra in i flera parkerade bilar – för att sedan smita från platsen.

Vägrade att göra alkotest

Poliser som kom till platsen och grep advokaten konstaterade att han luktade sprit och talade med släpig röst. Han ville inte göra alkoholtestet och hävdade att han druckit i bilen eftersom han var rädd för taxichaufförerna.

Men någon flaska hittades inte i hans bil, och senare provtagning visade att han hade 1,08 promille alkohol i blodet.

Advokaten greps misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov smitning.

Under färden i polisbilen var han stökig så ännu en brottsrubricering lades till: våldsamt motstånd.

Advokaten ryckte i bildörren under färden så polisen beslutade att sätta handfängsel på honom. Men han fortsatte göra motstånd så polisen stannade bilen, tog ut honom och fällde ner honom på marken för att boja honom.

Försvar: ”Sov under händelsen”

Advokaten hävdade att han inte mindes något av det som hänt under kvällen – eftersom han sov.

Han uppgav att han varit på en middag och sedan vid 21-tiden tagit tre sömntabletter och sedan lagt sig.

Hans nästa minnesbild, sa han i förhör, var när han vaknade i poliscellen.

Advokaten åtalades i oktober i fjol i Stockholms tingsrätt.

Nu har dom i målet meddelats: advokaten döms på sju punkter. Förutom för trafikbrotten döms han även för en händelse som inträffade i juni 2015, då han mitt i natten åkte taxi i centrala Stockholm. Han vägrade då betala de 109 kronor som resan kostade och vred om taxiförarens handled när denne sa till honom att gå ut ur bilen.

Advokaten döms dessutom döms för narkotikabrott. Enligt domen hade han med sig kokain på en krog i Stockholm – och ska där även ha tjatat på en 25-åring att bjuda honom på en lina kokain.

Åklagaren har inga planer på att överklaga domen.

– Jag tycker att domen är välmotiverad, korrekt och mycket välskriven. Straffet är väl avvägt, säger chefsåklagaren Peter Claeson. 

Aftonbladet har sökt den dömde advokaten, som har företrätt misstänkta i flera uppmärksammade mål, samt hans advokat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm

Södermalm