Risk för hämndaktioner efter dödsskjutningen

1 av 3
KRIM

Mannen som sköts till döds i Malmö i natt var ledargestalt i den så kallade M-falangen.

Gängkriget i Malmö, som de senaste två år gått på sparlåga, kan nu ha blossat upp igen.

– Det finns en överhängande risk för mer våld, säger Joakim Palmkvist, Sydsvenskans kriminalreporter och expert på gängvåldet i Malmö.

Klockan var runt halv två, natten till i dag när skotten ekade på Lindängen i Malmö. En bil rivstartade och kvar på platsen stod en annan bil. Utanför den låg en man död – skjuten med flera skott.

Enligt källor var det "ett mycket stort antal" skott, och mordet beskrivs som en avrättning.

Dömd för flera brott

Mannen, 30 år gammal, är dömd för flera brott. Så sent som i oktober dömdes han för att ha innehaft en tjeckisk pistol – och 180 patroner. Straffet blev fängelse i ett år och två månader, men mannen överklagade och i dag skulle han ha varit i hovrätten.

Åklagare i det målet är kammaråklagare Magnus Pettersson. När Aftonbladet talar med honom på måndagsförmiddagen har han ännu inte informerats om att den misstänkte avlidit. Inte heller hovrätten har nåtts av informationen.

I sju år, mellan 2008 och 2015, rasade ett våldsamt gängkrig i Malmö. På ena sidan stod M-falangen, på den andra K-falangen. Namnen hämtades från de brödrapar som ansågs leda gängen.

”Slutpunkt”

Men i februari förra året kom det som sågs som en slutpunkt. En 30-årig man sköts då till döds med ett tiotal skott på Mobilias parkering, mitt bland folk. Mannen hade ett pris på sitt huvud, och hade under flera år levt under dödshot.

Den mördade var en av förgrundsgestalterna i K-falangen och mordet ansågs vara slutpunkten, som betydde att K-falangen var "besegrade".

Sedan dess har det varit förhållandevis lugnt.

Och nattens mord tror Joakim Palmkvist inte har med K-falangen att göra.

– Snarare tror jag det rör sig om "en ny spelare", kanske några ur den yngre generationen som vill markera, eller göra sig hörda.

Den nu mördade 30-åringen var i somras huvudmisstänkt för att ha skjutit med automatvapen i området Seved i Malmö, då fyra personer skadades. Men misstankarna ledde aldrig till något gripande, enligt Sydsvenskan.

Enligt Joakim Palmkvist är risken för att M-falangen nu vill hämnas nattens mord stor.

– Men då måste de först hitta fienden, få reda på vem som ligger bakom.

Hade stämt träff

I natt hade 30-åringen, enligt uppgifter till Sydsvenskan, stämt träff med flera personer för att göra upp "en affär". Området där mötet ägde rum, Munkhättegatan, var "hans eget område".

Polisen är så här långt förtegna om mordet.

– Det vi går ut med nu är att den ihjälskjutne är en man. Vi har ännu ingen gripen och ingen misstänkt, säger Magnus Lefèvre.

– Enligt vittnen ska flera gärningspersoner ha lämnat platsen i en bil. I nuläget har jag inget signalement på bilen, så om folk har gjort iakttagelser får de väldigt gärna höra av sig.

ARTIKELN HANDLAR OM