Gryningspyromanens frigivning kan skjutas upp

1 av 5
KRIM

Den 3 april var det tänkt att Ulf Borgström – även kallad gryningspyromanen – skulle friges villkorligt.
Men efter att ha fått 17 varningar under tiden på anstalt så skjuts frigivningen upp i 23 dagar.

Borgströms advokat är nu mycket kritisk till att kriminalvården försöker stoppa frigivningen.

Under flera år satte Ulf Borgström – gryningspyromanen – skräck i hela sydöstra Skåne.

Han dömdes till åtta års fängelse för mordbrand och den 30 juni 2011 började han avtjäna sitt straff.

17 varningar

Kriminalvården har satt 3 april som ett datum för villkorlig frigivning - men detta har nu stoppats.

Kriminalvården har initierat ett ärende för att skjuta upp frigivningen. Man menar att Borgström inte har skött sig.

Under sin tid på anstalt har han dragit på sig 17 varningar under sin tid på anstalt.

– Jag kommer att lämna in en skrivelse i dag där vi motsätter oss detta. Här är det viktigt att notera att 16 av varningarna har utfärdats på en anstalt under en tre månaders period, säger Borgströms advokat Viktor Svartz.

Vill inte kroppsvisiteras

Det är formen för kroppsvisitering som Borgström har opponerat sig mot. På anstalten Salberga har man genomfört en grundlig visitering för hand varje gång internerna gått till och från sitt terapiarbetet

– Han vill inte att man rör könsorganen. Han har försökt lösa det genom att klä av sig och i stället visa att han är ren. Det har man godtagit en period, säger Viktor Svartz.

På andra anstalter har Borgström visiterats på andra sätt som med detektor och för hand utan att man vidrört könsorganen. Det har han, enligt Svartz, aldrig haft problem med.

– Han har sagt att han hellre förlorar sin ersättning för arbete än att behöva uppleva det. Han har arbetsvägrat i syfte att undkomma den kränkande behandlingen. Då har han vid tillfällen tvångsvisiterats. Det är anmärkningsvärt, säger Svartz.

Svartz påpekar att det är fler interner förutom Borgström som har reagerat på hur kriminalvårdarna på Salberga har utfört visitering.

– Att bli tagen på könsorganen fyra gånger om dagen - det är något som vem som helst kan uppleva som en form av sexuella trakasserier.

Boende i Sydöstra Skåne är oroliga för att Borgström kommer återfalla i brott när han kommer ut. Därför vill Svartz poängtera att det är viktigt att kriminalvården försöker skapa förtroende till de intagna - och att en tvångsvisitering kan vara förödande.

– I det här fallet blir det en helt onödig provokation. Det kan stjälpa all den rehabiliterande verksamhet som har lagts ned.

Positivt urinprov

Den 17:e varningen har utdelats för ett positivt urinprov.

– Det är en medicin som Borgström inte tar. Han har ingen uppfattning om hur han har fått i sig den, säger Svartz.

Den 26 april är nu nytt datum för frigivning.

Aftonbladet har sökt kriminalvården för en kommentar.

Fotnot: I Aftonbladets pappersupplaga publicerades mycket olyckligt fel person på bild till artikeln ovan. Mannen på den bilden föreställer i själva verket en av polisens utredare i fallet. Aftonbladet beklagar misstaget.

ARTIKELN HANDLAR OM