Här blir de kriminella lagliga

KRIM

De är alla under 25 år och har en bakgrund med kriminalitet eller droger. Nu har de valt att leva lagligt. Genom organisationen Process kedjan får stöd från personer som själva har lyckas ta sig ur kriminaliteten.

– Det svåraste är att säga upp kontakten med de här människorna, säger 18-åriga Victor Löfwenberg.

I Process kedjans lokaler på Södermalm i Stockholm pågår idag ett musikprojekt. Kristian Rossvik spelar upp sin egenskrivna låt ”Torn Apart” som han har jobbat med de senaste månaderna.

– Låten handlar om de sista åren i mitt liv. Både om relationer, min dotter och hur jag har kämpat med att vara drogfri och hålla mig borta från kriminalitet, säger han.

Process kedjans verksamhet är inriktat på att hjälpa och stötta ungdomar mellan 13 och 25 år som vill byta kriminalitet och droger mot ett lagligt liv. Alla som jobbar på organisationen har själva en gång brutit upp med sitt tidigare kriminella liv. En del kommer i kontakt med Process kedjan när de sitter i fängelset och behåller kontakten även efter frigivningen.

”Fantastiskt ställe”

Victor Löfwenberg kom hit efter att hans mamma kom på honom med att sälja cannabis. 

– När hon fick reda på att jag sålde cannabis och att jag umgicks med fel människor skickade hon mig till polisen, BUP och socialen. Personer som man i stort sett bara pekar fingret åt och säger ”jag mår bra”. Hon tog med mig hit. Sen tog det bara tio minuter innan jag förstod vilket fantastisk ställe det här är, säger Victor Löwfenberg.

Den gången var det Alex Larsson som Victor träffade. Alex Larsson jobbar för organisationen, som han själv kom i kontakt med när han satt i fängelse för grovt narkotika brott.

– När man sitter där, man vill något annat, man tycker inte det är så fett att sitta där. Det som det handlar om är att ge kraft och motivation till att faktiskt göra de saker man vill och finnas där under de åren eller månader som det handlar om, säger Alex Larsson.

Femtiotal unga

I dag är det ett femtiotal ungdomar som är inskrivna i verksamheten. Men att helt släppa sitt tidigare liv och bli laglig igen är inte en spikrak resa.

– Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu men det har varit upp och ner. Jag fick en dipp här för någon månad sen när jag söp bort en massa pengar, hade inte råd att betala hyra och nu bor jag hos polare. Men det gäller att hitta en positiv inställning till livet, säger Victor Löwfenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle

Stockholm

Södermalm

Brott