Misstänkte mördaren var efterlyst

Dusica, 60, mördades på sin skogspromenad

1 av 12
KRIM

I dag inleds rättegången mot den 27-årige man som misstänks ha mördat Dusica Vecanski, 60.

Drygt två månader före mordet blev han internationellt efterlyst för ett annat grovt brott. Men trots att den lokala polisen visste att han var efterlyst och var han bodde gjordes inget ingripande.

– Det känns som att det har brustit någonstans. Så ska det inte gå till i ett samhälle, säger Dusicas son.

Den 3 oktober går 60-åriga Dusica Vecanski ut på en förmiddagspromenad. Hon älskar att promenera i skogen och gör det minst ett par gånger i veckan.

När klockan är 21 och hon inte har dykt upp på sin arbetsplats slår kollegorna larm. De tar bilen till gården där hon bor och knackar på.

– Jag förstod direkt att det var något allvarligt som hänt. Vad jag vet har hon aldrig kommit för sent till jobbet. Hon är väldigt punktlig, säger Bengt Jönsson, före detta sambo till Dusica.

”Hade varit hemskt att se”

Bengt och kvinnans arbetskamrater ger sig ut i skogen för att leta. Bengt, som tidigare varit sambo med Dusica i 20 år, vet precis vilken väg hon brukar ta. När de inte hittar henne larmar de polisen. I efterhand har Bengt förstått att de var väldigt nära platsen där hon låg.

– Det var bra att vi inte hittade henne. Det hade varit hemskt att se. Dessutom hade vi kanske förstört för polisens tekniker.

Bengt berättar att Dusica bodde utomlands en tid efter deras separation. De var fortfarande goda vänner och när hon ville flytta tillbaka till Sverige lät han henne bo i ett hus på gården.

De har en son tillsammans. Och den ödesdigra lördagen när Dusica försvann ville Bengt ta med henne till barnbarnen.

– Jag frågade om hon ville åka med. Men hon var tvungen att tacka nej. Hon hade ju lovat att arbeta senare på dagen.

Mördades i bäckfåra

Strax före klockan 03 på natten hittar polisen hennes kropp. Man fattar genast misstanke om brott.

Obduktionen visar att Dusica dödats med fyra knivhugg i halsen.

Kammaråklagare Eleonora Johansson hävdar att Dusica mötte sin baneman i skogen. Där ska han ha attackerat henne och tagit ett flertal stryptag runt hennes hals. Skador på både henne och mannen vittnar om att hon kämpade emot. Mannen fick ned Dusica i en uttorkad bäckfåra och där utdelar han de dödande knivhuggen.

”De bryr sig inte”

Senare samma dag kommer en kvinna ridande på stigen intill bäckfåran. Då närmar sig en man. Han beter sig hotfullt och kvinnan blir rädd. Hon ser också en livlös kropp ligga lite längre upp i skogen.

I polisförhör har hon uppgett att hon trodde att det var en av mannens knarkkompisar som låg däckad. Först efter att Dusica rapporterats försvunnen förstod hon att det måste ha varit henne hon sett.

Mannen som kvinnan såg vid kroppen är en 27-åring som är välkänd i samhället. Eller snarare ökänd. Han har bott i sin bil i skogen från och till i två års tid. Och flera bybor har varit rädda för mannen. Andra är förargade över att han skräpar ned.

– Vi har hört av oss till polisen många gånger om att han bor här i skogen. Men de bryr sig inte. Jag har inte sett någon polis här. Det är först nu de dyker upp, säger en granne som vill vara anonym.

Internationellt efterlyst

Polisen efterlyser 27-åringen för mord och tre dagar senare grips han. I hans dator hittar polisen en stor mängd grov våldspornografi.

Det visar sig att den misstänkte mannen var internationellt efterlyst för en smuggelhärva. Tillsammans med två andra personer ska mannen ha smugglat nästan en miljon cigaretter. Brottet uppdagades redan 2012. Utredningen drog ut på tiden.

– Tullen gör ett bra jobb men de har alldeles för lite resurser. Det är därför det tar så jäkla lång tid med de här ärendena, säger Markus Bergdahl, åklagare.

Han var en av flera åklagare som arbetade med ärendet. I början av utredningen häktades den nu mordmisstänkte mannen men släpptes.

– Eftersom det var flera misstänkta var vi tvungna att utreda deras skuld också. Därför drog det ut på tiden. Och det var inte proportionerligt att hålla honom häktad så länge, säger Per-Axel Rosén, åklagare.

Bodde i bil

Medan de tre misstänkta lekte en katt och råtta-lek med polisen stagnerade utredningen. I juli förra året tog den fart igen. Då hade man lokaliserat de två andra misstänkta och den 22 juli gick en internationell efterlysning efter 27-åringen ut.

Enligt uppgifter från frivården har mannen bott i skogen nära Stidsvig i uppemot två år. Och mannen var inte okänd för den lokala polisen.

– Personal som jag har pratat med säger att de kände till den här mannen. De har kontrollerat honom men det måste ha varit innan han blev efterlyst, säger Anders Isgren, chef lokalpolisområde Söderåsen.

Han berättar att det finns en händelserapport om att man har sökt efter mannen. Och medger att han och kollegorna också visste om den internationella efterlysningen.

– Vi visste att han var efterlyst. Vi har ett system i lokalpolisområdet för det och det känner personalen till.

Varför plockade ni inte in honom då?

– Jag kan inte svara på det. Han bodde i en bil och han kanske var ute och åkte då. Jag vet att någon tittade efter honom men av någon anledning hittade vi inte honom.

”Det har brustit någonstans”

Drygt två månader efter efterlysningen mördas Dusica. Hennes son tycker att det är beklämmande att polisen inte plockade in mannen trots att de visste att han bodde i skogen. Då kanske hans mamma hade levt i dag.

– Det känns som att det har brustit någonstans. Så ska det inte gå till i ett samhälle. Man vädjade ju om polisens hjälp, säger Dusicas son.

Dusicas son vill inte att vi skriver hans namn men har godkänt att vi publicerar hans mammas namn.

I dag inleds rättegången, som ska pågå i fem dagar, mot den mordmisstänkte 27-åringen i Helsingborgs tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM