Tidigare okänd gripen för gruppvåldtäkten

1 av 4
KRIM

I flera timmar våldtogs den unga kvinnan av flera personer vid Fåfängan i Stockholm.

Tre unga män greps och dömdes för grov våldtäkt.

En av dem rymde, men har nu gripits – och en tidigare okänd gärningsman har nu åtalats.

Klockan var strax efter ett på natten mot den 9 september. Den 23-åriga kvinnan befann sig nere på Stadsgårdskajen, vid Londonviadukten, i Stockholm.

Hon var nedstämd och flera killar kom fram för att trösta henne. Kvinna har berättat att killarna först var gulliga, och att hon därför "följde med dem en bit".

Vid Fåfängan förgrep de sig på henne upprepade gånger. Enligt häktningsframställan pågick gruppvåldtäkten under flera timmar.

Våldtogs sex gånger

I förhör har kvinnan berättat om hur det svartnade för ögonen på henne, hur hon grät och bad dem att sluta.

Sammanlagt, säger kvinnan, blev hon våldtagen sex gånger.

Hon trodde att hon skulle dö.

Den unga kvinnan skadades illa men lyckades till slut fly och stoppa en passerande buss på Stadsgårdsleden.

Redan under natten greps fyra pojkar, som alla kommer från Nordafrika och lever som gatubarn i Sverige. En av dem avskrevs senare. Polisen hade dock fysiska spår från ytterligare en gärningsman, men ingen identitet på honom.

Tre personer dömdes till sluten ungdomsvård. Två av dem till sex månader och den tredje till nio månader. Bevisningen var gedigen, bland annat med dna-träffar, förhörsuppgifter och läkarutlåtanden.

Rätten skrev i domen att straffen, om de åtalade vore vuxna, hade motsvarats av fängelse i 4,5 respektive 4 år.

Rymde från hem

Den person som av rätten ansågs varit mest drivande och utövat det mesta våldet mot kvinnan var en ung man som uppgav att han var född 1999, och 16 år vid gärningen.

Han fördes till ett LVU-hem (lagen om vård av unga) i Småland i väntan på att hans dom skulle vinna laga kraft och han skulle börja avtjäna sitt straff på ett något striktare hem, ett så kallat LSU-hem (lagen om sluten ungdomsvård).

När man döms till ungdomsvård tillämpas inte tvåtredjedelsfrigivning, och pojken skulle därför sitta inlåst till fram till i juni i år.

Men i december, i samband med hovrättsdomen, avvek pojken enligt uppgift till Aftonbladet från det hem där han vistades.

Greps i Tyskland

Nu har han, enligt uppgift till Aftonbladet, gripits i Tyskland, och ska överlämnas till Sverige.

– Jag har hört uppgiften, men kan inte bekräfta den, säger åklagare Christina Voight.

Han kommer att föras till Sverige för att avtjäna återstoden av sitt straff.

Polisen har också lyckats hitta det man tror är den fjärde gärningsmannen. Han greps av polisen den 29 februari, för annan brottslighet. Vid kontroll fick man träff på våldtäkten.

Nu har den personen, en man som enligt stämningsansökan "sannolikt är född 1998", åtalats.

Enligt åtalet har mannen "samt tre andra personer gemensamt och i samförstånd genomfört upprepade samlag med målsäganden". De har, enligt åklagaren "utnyttjat att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation då hon känt allvarlig rädsla eftersom hon tidigare blivit utsatt för våld och hot."

Rättegången inleds på onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM