Fyra misstänkta för färjevåldtäkt släpps

1 av 4
KRIM

Alla fyra misstänkta för gruppvåldtäkten på studentkryssningen på Silja Galaxy har släppts i väntan på dom.

Rätten tyckte inte att det fanns skäl för fortsatt häktning.

– Det är väldigt skönt för min klient, säger advokat Peter Nilsson, försvarare åt en av de åtalade.

Strax före lunch på fredagen avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt mot de fyra unga män som misstänks ha våldtagit en ung kvinna på en studentkryssning på färjan Silja Galaxy i mars i år.

Rätten valde att försätta alla fyra män på fri fot, eftersom man ansåg att det inte fanns några skäl till fortsatt häktning.

Suttit häktade

Alla fyra har suttit häktade i drygt två månader.

– Det känns så klart väldigt skönt för min klient, att äntligen få komma hem till sin familj igen, säger Peter Nilsson, försvarare åt en av de åtalade männen.

Kammaråklagare Angelica Runesson hade yrkat på att de fyra männen skulle hållas häktade.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte gjorde samma konstaterande som jag angående häktningsyrkandet, men sen får vi se när domen kommer hur de bedömt målet, säger Runesson.

Yrkar på fängelse

Hon har yrkat på fängelse i 2 år och åtta månader. För en av dem har hon yrkat ett högre straff.

– Jag tycker att han var mer aktiv i händelseförloppet, han stod utanför hytten och har släppt in vissa personer, säger åklagaren.

Förhandlingarna i Stockholms tingsrätt pågick i fem dagar, vilket är normalt tidsförlopp för den här typen av mål enligt Angelica Runesson. Den unga kvinnan som är målsägande i målet har valt att sitta med i salen under förhandlingarna nästan hela tiden.

Dom om två veckor

Den redan omskrivna övervakningsfilmen från korridoren på färjan har varit viktigt som bevis. Men framför allt är det muntliga berättelser som legat till grund för rätten.

– Både jag och min kollega har kallt vittnen och det har hörts en handfull personer från de tilltalades sida, säger Runesson.

Dom avkunnas om två veckor, 17 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM