Här firar sig tjuvarna ner från taket

KRIM

Trots övervakningskameror och larm lyckades tjuvarna ta sig in.

I helgen utsattes macken i Bankeryd för en klassisk rifi-kupp.

Men allt hamnade på film.

Under natten mot lördagen blev Statoil i Bankeryd utsatt för en rififikupp. Magnus Lundkvist, mackägare upptäckte händelsen, när han skulle börja jobba på lördagsmorgonen.

– Jag förstod ingenting från början, min första tanke var hur gärningsmännen ens kom in, berättar Magnus Lundkvist.

Tjuvarna tog sig in till lokalen via taket, med hjälp av en stege. Sedan ska tjuvarna brutit upp ett kassaskåp och stulit omkring 200 limpor cigaretter.

– Jag förstod inte varför larmet inte hade gått, men sen såg jag hålet i taket och förstod varför.

Magnus berättar att det rörde sig om tre personer. En person ska ha varit inne i butiken och lastat ut cigarettlimpor till de andra två. Tjuvarna var aldrig ute i butiken, utan stal cigaretter endast på lagret.

– Kassaskåpet där cigaretterna fanns var helt tomt, de gick antagligen så pass bra för dem att de inte tog sig vidare till själva butiken.

Trots larm och övervakningskameror har tjuvarna lyckats ta sig in i lokalen, det är något som upprör Magnus.

– Man blir så förbannad. Men det finns väl kryphål för tjuvar att bryta sig in. Trots att man tycker att man har mycket övervakningskameror och larm.

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning och de går även genom övervakningsfilm, där man ser två maskerade personer stjäl cigarettlimpor. i nuläget finns det inga misstänka för brottet.

– Jag tror det rör sig om en liga, eftersom det har varit flera liknade händelser på andra ställen, avslutar Magnus Lundkvist.

FAKTA

Rififikupp

En rififikupp innebär att inbrottstjuvarna tar sig in genom att göra hål i taket med syftet att stjäla, detta utan att utlösa något larm. Det kan också genomföras genom att man går in genom väggar eller golv.

En av de största rififikupperna i Sverige var helikopterrånet i Västberga år 2009.

Namnet kommer från den franske författaren Auguste Le Bretons kriminalroman Du rififi chez les hommes från år 1954 där förövarna hugger sig in genom ett cementtak.

Fanny Olsson