Expojkvän fejkade självmord – döms

1 av 3
KRIM

Efter att kvinnan gjort slut och flyttat ut började mannen trakassera henne med nattliga sms och samtal, där han hotade att ta sitt liv.

Under ett samtal låtsades han skjuta sig själv med en hagelbössa.

– Jag var arg, sa mannen, enligt tingrättens dom.

Paret separerade i våras på kvinnans initiativ, efter att ha varit ihop i flera år. Kort efter att hon flyttat ut började den 30-årige mannen trakassera henne med sms och telefonsamtal.

Vid flera tillfällen hotade han att ta sig liv då han menade att kvinnan "förstört allt".

I mitten av april i fjol, låtsades han under ett samtal skjuta sig själv med en hagelbössa. Innan det hade han skickat avskedbrev till både exsambon och hennes föräldrar.

Grannar rusade ut - avväpnade mannen

I telefon sa han till kvinnan att "hon förstört hans liv" samt "hoppas du är nöjd nu".

30-åringen räknade ner till fem och avlossade ett skott. Den panikslagna kvinnan, som trodde att han tagit sitt liv, kastade ifrån sig telefonen. När hon tog upp den igen hörde hon honom säga: "Jag missade".

Mannen som då stod vid en laxtrappa vid ett vattendrag, satte sig därefter i bilen och körde till exflickvännens hem, kraftigt berusad.

Kvinnan, som hade larmat polisen direkt efter första samtalet, mötte upp 30-åringen och försökte avväpna honom.

Under tumultet som då uppstod i bilen fick kvinnan under ett tillfälle vapnet riktat mot sin mage och kräktes av rädsla.

Till sist kom kvinnans grannar ut och lyckades avväpna mannen och ta hans bilnycklar.

Rätten: Klart ofredande

Både exsambon och andra vittnen beskrev mannens beteende som psykotiskt.

Enligt domen hade mannen tagit sömntabletter den aktuella kvällen och därefter druckit alkohol.

Tingsrätten skriver att mannens uttalande om att han skulle ta sitt liv och att exambon skulle bära ansvaret för det "skett i syfte att ofreda" exsambon.

Vidare skriver rätten: "Syftet med skottet var således att allvarligt skrämma XX (exsambons namn) genom att få henne att tro att han tagit sitt liv. Ett sådant beteende utgör ett klart ofredande och YY (30-åringens namn) agerande framstår som beräknat och avsiktligt".

30-åringen uppgav i förhör att han var arg den kvällen, men att han hade bara fragmentariska minnen av händelsen. Han hävdade att det inte alls var fråga om ett självmordförsök när han sköt, utan att han ”avlossade skottet i luften till följd av samtalet”.

Han döms nu i Umeå tingsrätt för ofredande och rattfylleri till böter på 10 000 kronor. Han ska också betala skadestånd på 7000 kronor till kvinnan.