Arbogakvinnan utreds för hemliga meddelanden inne på häktet

1 av 10
KRIM

Den 41-åriga Arbogakvinnan sitter häktad med fulla restriktioner i Uppsala.

Aftonbladet kan nu avslöja att hon utreds av Kriminalvården för att ha skickat hemliga meddelande till sin 18-årige pojkvän inne på häktet – skrivelser som nyligen vidarebefordrats till polisen.

– Hon har skrivit meddelanden i duschen och lappar har hittats i hennes rum, säger en källa.

Den 41-åriga kvinnan misstänks tillsammans med sin 18-åriga pojkvän för mordet och mordförsöket på kvinnans föräldrar i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti.

Hon har sedan 2 september suttit häktad med fulla restriktioner - utan tillåtelse till någon kontakt med omvärlden. De enda som hon får prata med är häktespersonalen och sin försvarsadvokat eftersom åklagaren befarar att risken är överhängande att hon annars påverkar den pågående mordutredningen.

Men trots den rigorösa kontrollen har den 41-åriga kvinnan lyckats skicka flera hemliga meddelanden till sin 18-åriga pojkvän som sitter på samma häkte, enligt Aftonbladets källor.

Hittade lappar

Meddelandena består av handskrivna lappar - som placerats i personliga förvaringslådor i gemensamma duschutrymmen.

I slutet av oktober, under en visitation av ett tvättrum, gjordes det första fyndet av personal från Kriminalvården: en lapp med hjärtan och text på ett utländskt språk.

Fler meddelanden av samma karaktär hittades.

Lapparna var signerade med kvinnans cellnummer på häktet i Uppsala.

I Kriminalvårdens efterföljande utredning ska upptäckten av de hemliga meddelandena ha klassificerats som allvarlig. En av de direkta åtgärderna som vidtogs mot 41-åringen var en razzia i kvinnans häktesrum.

Kontaktade polisen

Enligt uppgifter till Aftonbladet gjorde häktespersonalen flera nya fynd i form av färdigskrivna meddelanden på lappar som gömts i rummet.

– Hon hade bland annat petat in lappar i pennornas korkar, säger en källa.

Samma dag som kvinnans cell undersöktes ska 41-åringen ha lyckats skriva ett nytt meddelande och placerat det i det gemensamma duschutrymmet.

– Det var frågan om exakt samma meddelande som stod skrivet där som tidigare.

Efter upptäckterna i duschen och kvinnans cell kontaktade Kriminalvården polisen som kort därefter tog de olika lapparna i beslag.

En annan konsekvens av den otillåtna korrespondensen är att beslut tagits om att noggranna kontroller av häktets duschar ska utföras dagligen.

"Yppandeförbud"

En av åklagarna i ärendet, kammaråklagare Jessica Wenna, vill inte uttala sig om Aftonbladets uppgifter.

– Nej, det är inget jag kan uttala mig om. Det är en del av utredningen och det råder förundersökningssekretess och yppandeförbud.

Senare på eftermiddagen bekräftade polisen att paret blivit påkomna med att skicka lappar.

”Lappar har hittats i ett gemensamhetsutrymme och i en av de häktades utrymme”, skriver polisen på sin hemsida.

Inte heller den 41-åriga kvinnans advokat Amanda Hikes vill svara på frågor.

– Det är inte något jag kommenterar, säger hon.

"Otroligt isolerad"

I dryga två månader har den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige pojkvän nu suttit häktade misstänkta för knivmordet på kvinnans 68-årige pappa och mordförsöket på hennes 63-åriga mamma.

Kvinnan och pojkvännen har hela tiden hävdat att de är oskyldiga och argumenterat för att de ska släppas på fri fot. Men häktningsdomstolarna har i stället ansett att bevisningen stärkts under polisutredningens gång.

För Aftonbladet har den 41-åriga kvinnans försvarsadvokat Amanda Hikes tidigare berättat om de tärande, fullständiga, restriktionerna som innebär ett liv i avskildhet på häktet i Uppsala.

– Hon är otroligt isolerad, har Amanda Hikes tidigare sagt.