Mordmisstänkte hustrun larmade själv: ”Han brinner”

I dag börjar rättegången i Hjärupmordet

1 av 8
KRIM

LUND. I dag börjar rättegången mot hustrun som åtalas för att ha mördat sin man i skånska Hjärup.

Hon misstänks ha huggit honom med en yxa och sedan tänt eld på honom.

Kvinnan larmade själv SOS Alarm.

– Han brinner, skrek hon till larmoperatören.

Klockan 16.53 den 30 januari i år kom det första larmsamtalet till SOS Alarm.

En kvinna skrek i luren:

– Min man ... min man har skadat sig i vårt förråd. Det brinner. Och han har skadat sig, ropar kvinnan till larmoperatören.

”Hela han brinner”

Operatören frågade vad som brann.

– Han. Han brinner!, skrek hustrun.

– Hela han brinner!

I utskriften av larmsamtalet i polisens förundersökning beskriver operatören hustrun som ”hysterisk”.

Det kom även in flera samtal från grannar om en ”explosionsartad” brand.

När polis, räddningstjänst och ambulans kom till huset i bostadsområdet i skånska Hjärup, i Staffanstorps kommun, hade det slutat att brinna. De hittade den blodiga maken, som var i 50-årsåldern, död i familjens förråd. Patrullen på plats såg direkt att han hade skador på huvudet som tydde på att han hade blivit mördad.

Mannen ska ha legat i en solstol när han utsattes för våldet.

Han var också brännskadad. Polisen misstänkte snabbt att en brand anlagts i förrådet i ett försök att dölja mordet. I närheten hittades också en bensindunk.

Hustrun greps – hade blod på sig

På golvet i förrådet låg en hammare och en blodig, sotig yxa.

Patrullen mötte den nu mordmisstänkte kvinnan vid huset. Hon berättade själv att maken skulle förbereda grillen, då familjen skulle grilla hamburgare på kvällen.

Senare upptäckte polisen att kvinnan hade blodstänk på jackan, byxorna och sina skor. Enligt henne själv hade hon fått blod på sig när hon försökte dra ut kroppen.

Men polisen fattade misstanke om att hon hade mördat sin man. Hon greps skäligen misstänkt för mord senare på kvällen. Senare höjdes misstankegraden till sannolika skäl.

I dag börjar rättegången i Lunds tingsrätt. Enligt åtalet mördades mannen med ett stort antal hugg och slag i huvudet med yxa och hammare.

Under polisens tekniska undersökning hittades blodiga kläder i botten av en soppåse. Blodet på kläderna kom från den mördade mannen och även misstänkte hustruns dna fanns på kläderna.

Förnekar brott

Då branden också bedöms ha kunnat sprida sig är kvinnan, förutom mord, även misstänkt för mordbrand. Hon har suttit häktad sedan februari och förnekar brott.

Enligt den paragraf sju-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning, som kvinnan genomgått konstateras att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Rättegången börjar i dag och pågår under olika dagar under november och december.