Åklagaren: Hon utsatte honom för våld efter branden

1 av 8
KRIM

LUND. Mannen hittades ihjälslagen och brinnande i en campingstol.

Åklagaren menar att hustrun slog maken med en yxa, tände eld på honom och sedan gick tillbaka för att slå igen.

– Jag menar att det varit två skeenden av våld, säger åklagare Mathias Larsson.

I dag började rättegången mot den kvinna i 40-årsåldern som misstänks ha mördat sin man med en yxa. Därefter ska hon enligt åklagaren ha hällt bensin över honom och tänt på.

Kvinnan nekar till att ha dödat sin man, som var i 50-årsåldern, i parets villa i skånska Hjärup den 30 januari i år.

Hon är klädd i en svart tröja och har det långa, bruna håret utsläppt. Hon grät när åklagaren spelade upp larmsamtal från dagen då henne make dog i förrådet.

I övrigt verkar hon inte reagera nämnvärt på vad åklagaren säger.

Åklagaren: ”Skett en brand emellan”

Under förmiddagen på rättegångens första dag håller kammaråklagare Mathias Larsson sin sakframställan. Han menar att kvinnan ska ha utövat våld mot mannen efter att det slutat att brinna.

– Jag anser att det rör sig om två skeden av våld, däremellan har det skett en brand, säger Mathias Larsson.

Som bevis för detta lyfter han att det runnit blod på delar av solstolen mannen låg på efter branden.

Åklagarens teori är att kvinnan högg sin man med yxan och sedan hällde bensin på honom. Efter att hon tänt eld bytte hon kläder, och sa att hon skulle gå ut med hunden. Då låtsas hon upptäcka branden, enligt åklagaren.

Inte långt efter att kvinnan larmade SOS Alarm klockan 17.53 kom en granne springades in på tomten. Både han och den misstänkta kvinnan bekräftar att han tagit upp en vattenslang och försökt att släcka branden i förrådet.

Men därefter ska kvinnan ha slitit vattenslangen ifrån grannen och stängt in sig i förrådet. Under den här perioden ska hon ha skadat mannen igen, menar åklagaren.

– Det blir en dragkamp i dörren och där har vi skede två, där har hon slutfört mordet, förtydligar åklagaren i lunchpausen.

Vilket vapen ska hon ha använt då?

– Yxa eller hammare. I det andra skedet är det sannolikt hammaren, säger Mathias Larsson.

Greps – hade blod på kroppen

Samtidigt som detta skedde i förrådet hade hon SOS Alarm i luren. Telefonen låg i hennes jackficka under tiden, men det går inte att höra om det utövas våld i inspelningen från larmsamtalet.

Åklagaren hävdar ändå att så är fallet.

– Det är stänket på stålramen som är bevis för det här. Det har brunnit och sedan har det hamnat stänk där. Stänket talar för våld och det går inte att förklara på något annat sätt, säger åklagaren.

När polis, räddningstjänst och ambulans kom till huset hade det slutat att brinna. I förrådsbyggnaden hittades maken död.

Kvinnan greps vid 20.30-tiden samma kväll efter att polis observerat blodspår på hennes kläder.

Man hittade dessutom blodiga kläder i en soppåse i garaget. Både kläderna i soppåsen och de hon hade på sig hade makens blod på sig.

Hon har suttit häktad sedan dess.

Enligt obduktionsrapporten dog mannen av skador i huvudet.

Åklagaren menar också att hustrun lurat i honom sömnmedel.

– Han trodde att det var Ipren han fått i sig. Men hon har på något sätt tvingat i honom sömnmedel i stället, vilket försatt honom i ett ännu mer skyddslöst tillstånd, säger Mathias Larsson.

– Hon har varit högst medveten om att maken haft sömnmedel i kroppen, och hon låg bakom detta.

Kvinnans försvarare Thomas Olsson säger att hans klient inte har någon uppfattning om vad som hände i förrådet efter branden. Hon nekar till brott.

Utesluter andra gärningspersoner

Under utredningen har man också kartlagt parets barn. Man har gått igenom deras mobiltelefoner, datorer och kläder.

– Det har varit fokus sedan dag ett att utreda om andra familjemedlemmar varit inblandade. Men jag anser att vi kan utesluta att barnen medverkade, säger Mathias Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM