Erkände rasistattack mot små flickor - frias

Granne: Det var ett fruktansvärt skrik.
Jönköpings tingsrätt i friande dom: Oklart om flickorna hörde

1 av 2 | Foto: TT
Flickorna ritade hjärtan och smileys på asfalten.
KRIM

Två små flickor ritade hjärtan och smileys med gatkritor på en innergård när en 85-åring rusade ut och vrålade: "Jävla pack! Jävla svartskallar, försvinn härifrån!"

Flera vittnen såg hur han jagade de panikslagna barnen.

85-åringen erkände allt, åtalades – och friades.

Händelsen inträffade 3 september 2014 i ett bostadsområde i Gislaveds kommun.

Flickorna, som då var åtta och nio år gamla, lekte på en gångväg på en innergård vid ett flerfamiljshus i området där de bodde.

I förhör berättade 9-åringen att hon och kompisen fått vattenlösliga kritor:

– Jag och XX (8-åringens namn) målade med gatkritor på asfaltsgången bakom vårt hus. Mamma hade sagt att vi fick måla där. Vi målade hjärtan och smajlis och sånt. Vi tröttnade när vi kom till trädet vid parkeringen.

Granne: Han jagade två små flickor

Plötsligt rusade en äldre man ut ur en lägenhet.

– Han kom ut från en dörr på baksidan där han och hans tant bor. Då skriker han och svär på oss, säger 9-åringen i förhör.

Förutom flickorna hördes tre andra grannar som bevittnade händelsen.

 En kvinna som satt på sin balkong och solade berättade för polisen:

– Jag hör ett vrål från innergården. Jag reser mig och tänker vad är det som sker. Jag ser ner på gården och ser då att grannen som bor på första våningen mitt över jagar två små flickor.

Hon fortsätter:

– Mannen jagar flickorna på en asfaltsgång framför deras hus. Han svär åt flickorna och ropar: förbannade svartskallar. När de hade sprungit en bit och rundat ett träd då mannen fortfarande sprang efter dom ropade han: jävla pack. Då ropade jag: vad är det som händer. Han tittade åt mitt håll men svarade inte utan gick raskt mot sin ingång och in i huset där han bor.

Till polisen sa 9-årigen att hon blev rädd:

– Det var läskigt. Han hade elak röst. Han går jätteargt med stora kliv mot oss. Han går lite mittemellan snabbt. Han gick ungefär till vår balkong. Sedan sprang jag in och det är ett hörn så man ser inte så långt.

En annan kvinnlig granne berättade:

–Vi var ute när vi hörde någon som skrek "jävla svartskallar försvinn härifrån". Det var ett fruktansvärt skrik. Det var ett jätteskrik.

Sedan såg hon en äldre, tunnhårig, lång man, som hade byxor och bar överkropp.

Flickorna flydde till föräldrarna som kontaktade polisen.

– Jag är rädd i dag och vill inte gå bort och leka hos någon utan vill vara hemma, sa 8-åringen i polisförhör.

Återupptog utredningen

85-åringen blev misstänkt för ofredande, men åklagaren lade ner ärendet efter en månad, i november 2014.

I år beslutade en överåklagare att återuppta utredningen.

I somras åtalades 85-åringen i Jönköpings tingsrätt för ofredande i första hand och förolämpning i andra hand.

Han erkände att han gått mot flickorna och sagt ”svartskallar” , "försvinn” och ”jävla pack” med hög röst, men nekade till brott.

Han uppgav att han blev förbannad när han såg att någon ritat på asfalten intill fastigheten.

Förra veckan friades 85-åringen av Jönköpings tingsrätt.

Rätten menade att det inte fanns några uppgifter om hur flickorna uppfattat mannens beteende då barnen inte är hörda i målet.

”Det framstår som sannolikt att flickorna blev rädda när NN (85-åringens namn) kom gående mot dem eftersom de sprang därifrån. De uttalanden som NN fällt har helt klart varit kränkande. Det är dock inte utrett att flickorna faktiskt hört vad NN sagt", står det i den friande domen.

Pappan: Ilska och uppgivenhet

Den 9-åriga flickans pappa säger att han inte är nöjd med hur ärendet hanterats från början, exempelvis att barnen inte fick ett målsägarbiträde förrän fallet tagits upp på nytt.

– Jag fick själv överklaga beslutet om nedläggning, läsa på i lagboken och skriva överklagan, säger pappan Markus, 38.

Om domen säger han:

– Vi är både frustrerade över domen och känner ilska och uppgivenhet, både för vår dotters skull och även ur ett perspektiv hur det här fallet skötts. Hade barnen haft ett målsägarbiträde från början kunde man kanske haft mer material om vad barnen hört och upplevt, som till exempel videoförhör som kunde spelats upp i rätten.