Åtalas för att ha misshandlat sin bebis till döds

KRIM

En 26-årig man åtalas i dag för att ha vållat sin sju månader gamla sons död.

Pojken hade skador som tyder på att han avlidit efter att ha utsatts för trubbigt våld.

– Jag har inte ansett att det går att bevisa att den här mannen har haft uppsåt att döda sin son. Men jag menar att han har haft syfte att skada barnet, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Föräldrarna kom själva in med sin sju månader gamla son till sjukhus i västra Sverige i juli.

Men pojkens skador var så allvarliga att han fick transporteras vidare till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Trubbigt våld

Han avled där av sina skador några dagar senare.

I dag åtalas en 26-årig man, barnets pappa, misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död av sin egen son.

Även barnets mor har varit misstänkt men är nu helt avförd från utredningen.

– Hon har inte bevittnat något av våldet och är helt avskriven från utredningen, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Enligt Rättsmedicinalverket talar barnets skador starkt för att de orsakats av att en annan person har riktat direkt trubbigt våld mot barnet.

– Jag har inte kunnat ange hur det här har gått till men utifrån obduktionen är det styrkt att det brukats trubbigt våld mot barnet, säger Caroline Fransson,

Var misstänkt tidigare

Mannen åtalas även för grov misshandel av sonen, en händelse som ägde rum i januari, då pojken bara var sex veckor gammal.

Socialtjänsten hade redan i februari gjort en anmälan om att bebisen hade utsatts för våld som orsakat en lårbensfraktur, har SVT tidigare rapporterat om. Det fanns också misstankar om att barnet utsatts för shaken baby syndome, ett tillstånd som barn kan drabbas av efter att ha utsatts för kraftiga skakningar.

Utredningen lades då ner mot pappan då brott inte kunde styrkas men återupptogs efter barnets död.

Pappan åtalas nu därför även för synnerligen grov misshandel av sonen.

Pappan har hela tiden nekat till brott och sagt att pojken var sjuk de sista dagarna innan han dog, en uppgift som åklagaren menar att det inte finns några bevis som styrker.

Rättegången inleds på fredag i Vänersborgs tingsrätt.