Rättsläkare: Små möjligheter att finna svar vid ny obduktion

1 av 6
KRIM

Den 42-årige mannen hittades död på en meters djup i sjön Hjälmaren. I dag grävdes hans grav upp för att förhoppningsvis ge svar på frågan hur han dog.

Men Peter Krantz, rättsläkare och universitetslektor på rättsmedicin i Lund, ställer sig tveksam till om en ny undersökning kommer kunna ge några svar.

– Gör man en obduktion ska den göras noggrant, att göra en ny bättre är oerhört svårt.

Tidigt i morse började tekniker jobba ute på Gustavsbergs kyrkogård, öster om Stockholm, där den 41-åriga kvinnans make är begravd.

Kyrkogården var omringad av en stor avspärrning och ett vitt skynke var uppsatt runt omkring gravstenen på den snötäckta kyrkogården.

Vid tiotiden transporterades kistan iväg.

– Nu ska vi göra den rättsmedicinska undersökningen, men hur lång tid det kommer ta vet jag inte, säger Christer Nordström, presstalesman på polisen.

Mycket ovanligt

Den 42-årige mannens grav har grävts upp i jakt på svar på om det var ett brott eller inte bakom mannens död – en åtgärd som är mycket ovanlig.

– Vi anser att en rättsmedicinsk undersökning är av väsentlig betydelse för utredningen. I denna fråga har vi konsulterat rättsläkare och rättskemist, säger en av åklagarna i ärendet, Jessica Wenna, till Aftonbladet.

Den 42-årige mannen dog i Hjälmaren i augusti förra året upp. Dödsfallet avskrevs först som en olycka, men efter att försäkringsbolaget If undersökt fallet inledde Åklagarmyndigheten i höstas en mordutredning.

Ingen har delgivits misstanke för det misstänkta brottet, men den döde mannens hustru är den 41-åriga kvinnan som sitter häktad för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Brott, som enligt åklagaren, skedde vid samma sommarhus utanför Arboga där kvinnans make dog i slutet på förra sommaren.

När den 42-årige maken dog gjordes en obduktion, men inga tecken på brott hittades och han begravdes på Gustavsbergs kyrkogård, öster om Stockholm.

Det är den graven som under dagen ska öppnas för att man ska kunna genomföra en ny, så kallad utvidgad rättsmedicinsk obduktion.

Tiden påverkat

Men rättsläkare Peter Krantz är skeptisk till att den kommer att kunna ge några svar på hur mannen dog.

– Till att börja med så är skillnaden mellan en obduktion och en rättsmedicinsk obduktion närmast formell, och innebär knappast någon praktisk skillnad, så redan där väcks frågor.

Vidare, säger han, har ju naturligtvis den tid på 16 månader som kroppen legat i marken påverkat förutsättningarna.

– Rimligen har nedbrytningen av kroppen fortskridit, det påverkas ju av flera olika faktorer, som jordens beskaffenhet, fukt och så vidare.

”Små möjligheter”

Han säger också att den tidigare obduktionen försvårar bedömningen vid en ny undersökning.

– Vid en obduktion uppstår ju ”effekter” på kroppen, man öppnar upp den, och de "skadorna" är ju inte säkert att man antecknat i protokollet. Obduktionen gör sannolikt också att processen går snabbare. 

Det, i kombination med svåra missfärgningar på grund av tid, gör en kropp som legat i marken så länge svår att undersöka, säger Peter Krantz.

– Jag skulle säga att möjligheterna att hitta några avvikelser är små. Och möjligheten att slå fast en annan dödsorsak än vid obduktionen mycket små.

Kan söka spår efter droger

Petra Råsten-Almqvist är chef på rättsmedicinska avdelningen i Stockholm.

Hon säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet, men att hon tror att den nya undersökningen snarare handlar om att ta prover, som inte togs vid den första obduktionen, än en ny obduktion.

– Det kan vara hår till exempel, om man vill söka efter spår av förgiftningar, drog- eller läkemedelsanvändning bakåt i tiden så går det att göra. Håret växer ungefär en centimeter i månaden, så det kan man granska historiskt.

Någon ny obduktion tror hon inte är fruktbar.

– Det kan vara möjligen vara så att man tittar efter skador man inte tittade efter första gången, men det beror ju mycket på kroppens skick.

Den 41-åriga kvinnan ville egentligen att maken skulle kremeras efter sin död enligt släktingar till mannen.

– Vi ville att han skulle begravas men hon velade fram och tillbaka in i det sista och gav aldrig någon riktig förklaring till varför, har en anhörig till mannen tidigare sagt till Aftonbladet.