Riskerar livstid för mordet i p-huset

1 av 11
KRIM

När rättegången var slut brast det för den 43-årige hustrumördaren.

När han forslades ut från rättssalen och kom in i ett förrum bröt han ihop.

–Han var ledsen, kolossalt ledsen, säger hans advokat Anders Elison.

Den 43-årige mannen som dödade sin fru i ett p-hus i centrala Lund riskerar livstids fängelse. Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den fastställde att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet.

Därmed finns det inga hinder för att döma honom till fängelse.

Gömde sig i bilen

Det meddelades i dag i rätten på den sista rättegångsdagen. Mannen är misstänkt för flera fall av misshandel, mordförsök och mord. Åklagare Kristina Wedelsbäck yrkade i sin slutplädering på att mannen ska dömas till livstids fängelse för mordet.

Det var den 19 april i år som den 43-årige mannen tog sig till parkeringshuset Färgaren i Lund. Han parkerade på ett annat våningsplan än sin fru och köpte en p-biljett. Sedan gömde han sig i sin frus bil och väntade på att hon skulle komma från sitt arbete.

När kvinnan kommer angriper han henne med en morakniv. En övervakningsfilm visar hur mannen jagar sin hustru genom parkeringshuset. Vittnen har sagt i förhör att hennes desperata rop på hjälp ekade i p-huset. När mannen hinner ifatt kvinnan hugger han henne ett stort antal gånger på överkroppen. Flera av huggen är dödliga.

”I hans värld skiljer man sig inte”

En p-tekniker som hör kvinnans rop rusar till undsättning och avbryter anfallet – men blir själv jagad av mannen. När 43-åringen jagat bort p-teknikern återvänder han till kvinnan. Hon har lyckats resa sig och försöker fly. Flera bilister har sett överfallet och en kvinna kör fram för att släppa in kvinnan i sin bil.

Men kvinnan hinner inte undan. 43-åringen kommer upp bakifrån och skär halsen av henne.

Kvinnan dör omedelbart. Mannen lämnar p-huset med sin bil och kör ut på väg 108, där han krockar med en buss.

43-åringen har erkänt att han dödade kvinnan men menar att det inte var planerat. Det var något han kom på i stundens hetta när hon började skrika, har han sagt i förhör.

Bröt ihop

Kristina Wedelsbäcks teori är att mannen mördade henne eftersom inte kunde acceptera att hustrun ville skiljas.

– I hans värld skiljer man sig inte. I alla fall inte från honom, säger Kristina Wedelsbäck.

Den 43-årige mannen bröt ihop när han fördes ut från den sista rättegångsdagen. När det gick upp för honom att förhandlingen var över brast allt.

– Nu i rättens förrum här bröt han ihop. Allt kom för honom och det blev övermäktigt, säger advokat Anders Elison.

"Det finns grader i helvetet"

Försvarsadvokat Anders Elison pläderade för ett tidsbestämt straff. Han menar att hans klient bör dömas till 16 års fängelse.

– Det finns grader i helvetet. Längst ned befinner sig massmördare och människor som har torterat ihjäl sitt offer. Där befinner sig inte min klient.

Han tog upp exempel på flera andra rättsfall där en mördare dömts till ett tidsbestämt straff.

Anders Elison tycker att tingsrätten bör lägga sig mellan 14 och 16 år. Han backar däremot från att kalla sin klients agerande dråp.

– Min gärningsman vände tillbaka till offret i ett skede två. Hade han inte gjort det så hade jag kunnat pläderat för dråp. Men nu gjorde han det.

Dom i målet faller den 29 november.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund

Brott