Diakon på anstalt kelade med fånge

1 av 2
KRIM

En kvinnlig diakon som arbetade på ett fängelse inledde en "otillbörlig relation" med en av de intagna.

De avslöjades sedan en övervakningskamera filmat när de umgicks i ett besöksrum.

– Jag är ledsen och olycklig över det inträffade och har känt mycket skam, förklarade diakonen nyligen inför domkapitlet.

Diakonen var verksam inom en församling i mellersta Sverige och arbetade bland annat med den andliga vården på en anstalt.

I april började en intagen gå i själavårdssamtal hos henne, en timme i veckan. Efter en tid förstod de att de hade känslor för varandra, förklarade diakonen för domkapitlet i sin hemort.

– Jag uppfattade det som att det var mannen jag väntat på. Jag räknade inte med att det skulle komma ut och försökte vara mycket strikt i våra samtal. Jag skulle ha en lång semester i slutet av juni och han skulle bli frisläppt i juli.

Övervakningskameror

Diakonen förklarade vidare att mannen "hade en ovana att dra henne intill sig och krama och pussa henne" före samtalen.

– Jag var inte bekväm med det, hävdade diakonen.

Det hela avslöjades på grund av att det sista gången skedde i ett rum med övervakningskameror. Vid andra tillfällen ska de ha träffats i kameralösa rum. Exakt vad som utspelade sig på filmen framgår inte i de dokument Aftonbladet tagit del.

Men det allvarliga är att ett förtroende har brutits, enligt kyrkoherden som var diakonens chef.

Sa upp sig

När han fick anmälan från kriminalvården reagerade han direkt.

– Jag stängde av henne från jobbet, kallade på henne och vi kom i ett samtal fram till att hon får sluta. Och hon sa då upp sig från sin tjänst, och arbetar inte längre kvar.

– Och detta utifrån att hon har brutit det förtroende som en anställd måste visa sin arbetsgivare men också gentemot kriminalvården såklart.

Vad hade hänt om hon inte sagt upp sig?

– Då hade jag sagt upp henne. Om någon kyrkligt anställd missbrukar sitt förtroende så starkt då fungerar det ju inte. Skickar jag in en medarbetare så måste de ju motsvara det förtroende som de får av sin kyrka men också av kriminalvården, att ganska fritt gå omkring och besöka de intagna.

”Betett sig olämpligt”

Domkapitlet behandlade fallet på ett sammanträde nyligen och kom fram till att hon "betett sig på ett sätt som varit olämpligt och därför skadat det anseende en diakon bör ha".

Domkapitlet beslutade därför att hon under en prövotid på tre år inte får utöva vigningstjänsten som diakon. Och att biskopen ska följa henne under prövotiden.

Kvinnan arbetar i dag på en myndighet.

Hur det gick med relationen med den intagne?

De har träffats som hastigast en gång efter samtalet men det har inte blivit något mer mellan dem.

ARTIKELN HANDLAR OM