Knivdödades på gatan – 20-åring åtalas

KRIM

En 22-årig man hittades död på en gata i Helsingborg i februari.

Nu har en 20-årig man åtalats för mord.

Enligt åklagaren högg 20-åringen ihjäl sitt offer med en kniv.

Den 23 februari i år stoppade en 24-årig man en polispatrull på gatan i Helsingborg. Han berättade att hans vän var svårt skadad, och dirigerade patrullen till en adress. Där, ute på gatan, fann poliserna en 22-årig man död.

Vän greps - och släpptes

24-åringen greps, misstänkt för mordet, men utredningen visade att han var oskyldig. I stället greps en 20-årig man, en bekant till den döde mannen.

20-åringen, som nu åtalas för mord, nekar till brott. Han hävdar att 22-åringen angrep honom med en skruvmejsel, och att han nyttjade sin rätt till nödvärn. 20-åringen bar vid tillfället skottsäker väst.

Någon skruvmejsel, eller annat stickvapen, har dock inte återfunnits invid den döda kroppen.

20-åringen åtalas också för att, fyra dagar före det misstänkta mordet, ha hotat 22-åringen med en kniv. Också det brottet nekar 20-åringen till, och hävdar att han blev utsatt för ett rån av 22-åringen och därför fredade sig.

Skulle "städa" lägenheten

Bland åklagarens bevisning finns en mängd vittnen som beskriver hur 20-åringen berättat att han huggit 22-åringen och hur han diskuterat med kamrater att "rensa" eller "städa" sin lägenhet. 18 timmar senare brann den aktuella bostaden.

Inte heller kunde läkarna, efter gripandet, hitta några skador på 20-åringen som stämde med hans version av händelseförloppet.

Åtalas för flera brott

20-åringen åtalas även för två fall av försök till mord, brott som riktat sig mot andra personer.

Ett av dessa brott ägde rum i maj 2015 i Helsingborg och det andra i mars 2016 i Ljungby. I samtliga fall har kniv använts. Dessutom åtalas han för olaga hot och för tre fall av grova olaga hot, där han riktat kniv mot andra personer.

Rättegången inleds den 23 november.