Lukas, 10, blev oprovocerat överfallen på gatan

KRIM

Till synes helt oprovocerat blev Lukas, 10 år, överfallen på tisdagkvällen. Nu vill hans mamma Annelie att gärningsmannen ska träda fram.

– Så många tankar går i ens huvud. Varför skulle någon vilja skada honom, säger hans mamma Annelie till Brottscentralen.

Klockan 17.30 på tisdagkvällen hade Lukas, som bor i Hudiksvall men går i skolan i Iggesund, stannat kvar hos några vänner och stod och väntade på dem på Daghemsvägen. Då blev han nedslagen av en för honom okänd person. Lukas kunde ropa på hjälp och hans vänner och ett par som befunnit sig i närheten kom till platsen. Lukas mamma Annelie satt i bilen på vägen till jobbet tillsammans med sin pojkvän när hennes andra son fick ett samtal från Lukas vänner.

– Vi vände direkt. Det gick så många tankar i huvudet innan man kom på plats, berättar hans mamma Annelie.

När de kom fram till platsen mötte de sin sons vänner, Lukas låg på marken med ansiktet mot gräsmattan.

– Jag försökte vända på honom men då har han så svår smärta så jag lät honom ligga kvar och såg efter om han blödde, säger Annelie.

De larmade ambulansen och Lukas fördes till sjukhus där han fick stanna över natten.

– Man vill hjälpa sitt barn, helst av allt ta all smärta ifrån honom, säger Annelie.

Överfallet var enligt henne helt oprovocerat och de kan inte förstå varför någon gav sig på Lukas.

– Hur kan man som människa gå på ett barn och helt oprovocerat slå, det är ett försvarslöst barn. Det är ett stort frågetecken varför, säger hon.

Vill gå vidare

I dag har Lukas och hans mamma varit på polisförhör. Han har fortfarande ont i ryggen och har haft svårt att sova sen överfallet.

– Men vi har fått väldigt fint bemötande från polisen, sjukhuset och vi har pratat med kurator, säger Annelie.

Hon  berättar att hon har svårt att förstå att någon skulle kunna bli provocerad av Lukas, och att hon vill få reda på vad som hänt.

– Vi hoppas att mannen i fråga ska träda fram och förklara. Jag hoppas bara att det här kommer till ett slut så vi kan få rättvisa, och att vi kan få fira en glad jul tillsammans, säger Annelie.

Polisen har upprättat en anmälan om misshandel, och i lokala medier har de gått ut och efterlyst vittnesuppgifter.

– Det ska ha varit mycket människor på platsen och vi hoppas kunna få in iakttagelser, säger Mikael Hedström till Helahälsingland.se.