Långa fängelsestraff för kokainsmugglare

1 av 4
KRIM

Svenskarna landade på den lilla flygplatsen utanför Landskrona med 18 kilo kokain i lasten.

Välkomstkommittén bestod av personal från polismyndigheten.

I dag dömdes tre män för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott till långa fängelsestraff.

Det var den 30 mars som ett enmotorigt Cessna-plan landade på ett mindre flygfält utanför Landskrona med knark i lasten.

Planet hade varit ner i Holland och vänt, under förevändningen att det var en nöjesresa för flygentusiaster.

Vad de två ombord, en 49-åring och en 43-åring, och den 38-årige mannen som skulle möta dem i Sverige, inte visste var att holländsk polis hade span på planet i Holland, och både sett och dokumenterat hur 43-åringen efter att planet landat i Holland lämnat det, för att en stund senare komma tillbaka - med en rullväska.

Den holländska polisen befann sig på flygplatsen i ett helt annat ärende, men tyckte svenskarna uppträdde märkligt.

Grova brott

Den holländska polisen kontaktade i sin tur sina svenska kollegor som slog till så fort rullväskan lämnats över av personerna i planet till den mötande mannen.

De tre männen, piloten och passageraren och mannen som tog emot dem i Landskrona, greps och åtalades misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Knarket de hade är värt över 18 miljoner kronor i gatuledet.

I dag dömde Lunds tingsrätt de tre männen för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. 49-åringen och 38-åringen får 6 års fängelse. 43-åringen döms till 6 år och tre månaders fängelse.

Samtliga dömda nekade till brott.