Vesna, 40, ville skiljas – höggs ihjäl av maken

1 av 5
KRIM

40-åriga Vesna hade nyligen lämnat sin man och ville skiljas. Men det tolererade inte den 43-årige maken.

Han gömde sig i fruns bil i ett p-hus, där han sedan överföll och dödade hustrun med en morakniv.

– Jag har förlorat min dotter och min bästa vän. Det är outhärdligt. Och jag är så arg på honom att han inte tänkte på sina barn. De får leva med detta, säger Vesnas mamma.

Den 10 april tog 40-åriga Vesna barnen med sig och flyttade hem till sina föräldrar. Hennes man hade varit våldsam och hon kände att de behövde bo isär ett tag. Nio dagar senare mördade maken henne i ett p-hus.

Vesnas pappa minns dagen tydligt. Han ville göra frukost till sin dotter men Vesna tackade nej. Hon skulle äta med sina kollegor på frisörsalongen där hon arbetade.

– Jag erbjöd mig då att köra henne dit. Men det ville hon inte. Jag sa att hon skulle vara försiktig. Men vem skulle kunna tro att han skulle göra något sådant här?, säger Vesnas pappa.

Gömde sig i bilen

Senare samma dag körde den 43-årige mannen till parkeringshuset Färgaren i Lund. Han parkerade på ett annat våningsplan än sin fru, betalade p-avgift och gömde sig i sin frus bil. När hon kom till bilen anföll han henne med en morakniv.

En övervakningskamera fångade hur mannen jagade Vesna genom p-huset. Hennes skrik på hjälp ekade. En p-tekniker som hörde skriken kom till undsättning men blev själv jagad av den knivbeväpnade mannen. När teknikern hade flytt återvände 43-åringen till Vesna och skar halsen av henne.

– Det är obegripligt att han gjorde detta. Han var som en son för mig, säger Vesnas pappa.

Varken Vesnas pappa eller mamma vill medverka med sina namn. De skyddar Vesnas barn. Barnen, som var 12 och 17 år gamla när de förlorade sin mamma, bor nu hos sina morföräldrar.

Dansade folkdans

Vesnas föräldrar bor i en villa i utkanten av Malmö. De tar emot oss i köket. De är sammanbitna. De vill berätta om sin dotter men det är svårt.

– Det känns som jag inte kan leva utan henne. Men jag måste fortsätta – för barnens skull, säger Vesnas mamma.

Hon gråter. Att förlora ett barn på detta viset är outhärdligt, förklarar hon.

De berättar om en aktiv dotter som hade ett rikt socialt liv. Hon var engagerad i folkdans, hon dansade själv och hade dansundervisning för barn. Hon följde även ofta med sina föräldrar till kyrkan.

Hon blev isolerad

Vesna gifte sig med sin man 1994. De första åren tyckte föräldrarna att allt verkade bra mellan dem. Men efterhand verkade det som om Vesnas aktiva liv avtog. Hon slutade med folkdansen, slutade gå till kyrkan och föräldrarna uppfattade det som hon inte hade något socialt liv.

– Han ville aldrig att hon skulle gå ut, säger Vesnas pappa.

Vesna var ledsen

På ytan verkade allt normalt. Morföräldrarna firade jul varje år med dottern och hennes man och de uppfattade inte mannen som våldsam.

– Han måste ha dolt det för oss. Vi märkte inget på honom när vi träffades. Men de senaste två åren var Vesna ledsen. Jag kunde se det i hennes ansikte, säger mamman.

Tiden före mordet märkte föräldrarna att paret inte riktigt var sams. Dottern ringde några gånger och sa att mannen bråkade med henne.

– Då åkte vi dit. Men då var allt lugnt. Han bråkade inte när vi var där.

Slog sin son

Den 10 april i år ringde Vesna igen till sina föräldrar. Paret hade bråkat och mannen hade dragit henne i håret. När föräldrarna kom dit utbröt ett tumult. Vesnas pappa hade fört ordet skilsmässa på tal – eftersom paret verkade ha problem – vilket gjorde 43-åringen mycket upprörd.

I förhör har han berättat att han tog en kniv i köket och gick ut i trädgården för att skada sig själv. Släktingarna och hans 17-årige son övermannade honom och tog kniven ifrån honom. Efter det lugnade mannen tillfälligt ner sig. Men när han förstod Vesna skulle ta med sig barnen och sova hos sina föräldrar blev han upprörd och slog till både sin son, sin fru, svärfar och svärmor.

Nio dagar senare dödade 43-åringen Vesna. Strax före mordet skickade han ett sms till henne ”Jag älskar dig oerhört”.

Omtyckt frisör

Vesna arbetade som frisör på en salong i Lund och var, enligt föräldrarna, omtyckt av både kunder och kollegor.

– Det har varit många kunder vid hennes grav. De har satt dit blommor och minnesänglar vid graven, säger Vesnas pappa.

Vid ett tillfälle i slutet av rättegången ställde de anhöriga en fråga till mannen. De ville ha svar på varför han hade dödat deras dotter och mamma. Men mannen kunde inte ge någon förklaring.

– Det är svårt att han inte svarade. Jag kan inte förstå att han inte tänkte på sina barn, säger Vesnas mamma.

I dag föll domen mot 43-åringen i Lunds tingsrätt. Han dömdes till 18 års fängelse.

Innan domen föll sa Vesnas mamma till Aftonbladet:

– Jag känner en sådan oro. Vi skulle behöva en livstidsdom. Att han stannar i fängelse. Men samtidigt ger det inte oss vår dotter tillbaka.