Uppgifter: Planet kan ha landat

1 av 45 | Foto: REUTERS
MH370 försvann den 8 mars i år.
NYHETER

Efter flera veckors desperat sökande i Indiska oceanen kommer nu nya uppgifter om det försvunna planet.

MH370 kan ha landat.

– Att planet har landat är inte omöjligt, vi har inte hittat ett enda spår av vrakdelar som kan kopplas till MH370, uppger en källa för New Strait Times.

Historien om det försvunna planet från Malaysian Airlines liknar allt mer en mardröm utan slut.

I 45 dagar har anhöriga svävat i ovisshet om vad som hänt passagerarna på MH370.

De senaste veckorna har sökarbetet koncentrerats till Indiska oceanen utanför Australien.

Den 24 mars gick malaysiska myndigheter ut och slog fast att planet störtat och att ingen överlevt.

– Detta är en avlägsen plats, långt från varje möjlig landningsplats. Det är därför med djup sorg som jag måste informera att utifrån denna information slutade MH370 i södra Indiska oceanen, sa Malaysias premiärminister Najib Razak under en presskonferens i Peking.

Förtvivlade anhöriga fick bäras ut efter beskedet.

Kan ha landat

Mängder av länder deltar i sökandet - och med hjälp av undervattensfarkosten Bluefin-21 scannas botten av havet av i jakten efter vraket.

Men hittills kan sökandet sammanfattas i ett ord: fruktlöst.

Inte en enda del av planet har hittats.

Nu kommer nya, spektakulära, uppgifter.

Enligt källor till New Strait Times utesluter utredarna inte att planet kan ha landat någon annanstans, skriver Daily Mail.

– Att planet har landat är inte omöjligt, vi har inte hittat ett enda spår av vrakdelar som kan kopplas till MH370, säger personen.

Liknande spekulationer har varit i rullning sedan planet försvann, men har tonats ned sedan presskonferensen i slutet av mars.

Att planet skulle ha landat och nu göms undan är dock uppgifter som utredarna behandlar med försiktighet.

– Att ett speciellt land gömmer planet samtidigt som mer än 20 nationer deltar i sökandet framstår som absurt, säger källan.

Vittnesuppgifter om lågt flygande plan

Skulle uppgifterna stämma går det hand i hand med tidigare uppgifter, presenterade i The Daily Mail.

Bybor och fiskare i en by i norra Malaysia har lämnat in officiella vittnesuppgifter till polisen om att de sett – eller hört – en lågt flygande plan vid samma tidpunkt som MH370 försvann från radarn.

Byborna berättar om en "väldigt högljudd motor" och sökljus liknande dem som flygplan använder vid landning. Farkosten ska ha flugit västerut, över djungeln, med hög fart och på låg höjd.

”Kan söka i fel område”

Uppgiftslämnare säger till The Strait Times att positionsangivelserna om att MH370 slutat i Indiska oceanen inte är hundraprocentiga. Uppgifterna kommer från kommunikationssatelliter.

– De satelliterna är till för kommunikation, inget annat. Det säger sig självt. Anledningen till varför utredarna var tvungna att använda helt nya metoder beror på att det inte finns något globalt positioneringssystem som kunde följa planet efter att transpondrarna stängdes av 45 minuter in i flygningen, säger en person.

Samma person slår fast att man snart måste utöka sökområdet – igen.

– Det kan vara så att man söker i fel område.