Här är den dyraste gatan i ditt län

Tiger Woods och Lena Philipsson har bott på Sveriges dyraste gata

1 av 3 | Foto: AP
Tiger Woods har bott på Sveriges dyraste gata, Erik Dahlbergsallén på Östermalm i Stockholm.
MIN EKONOMI

Tiger Woods och Lena Philipsson har något gemensamt.

De har båda bott på Sveriges dyraste gata.

Här är Sveriges attraktivaste gator län för län.

Mäklarföretaget Fastighetsbyrån har gjort en genomgång av de senaste årens försäljningssiffror för att få fram Sveriges dyraste adresser.

Inte helt oväntat ligger de tio adresser med högst kvadratmeterpris alla i Stockholms kommun. Den absolut dyraste gatan är Erik Dahlbergsallén på Östermalm i Stockholm.

Här får man betala 77 319 kronor per kvadratmeter om man vill ha en lägenhet. Det är mer än 50 000 kronor dyrare än kvadratmeterpriset för en genomsnittslägenhet i Sverige, som ligger på 22 955 kronor.

Kändisar trissar upp priserna

Erik Dahlbergsallén är också en av de mest kändistäta gatorna i Sverige. Här ägde bland annat Tiger Woods en lägenhet när han var gift med Elin Nordegren. Även Lena Philipsson har ägt en lägenhet på gatan.

Och att det bor många kändisar på en gata kan faktiskt trissa upp priserna, enligt Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– Självklart finns det ett antal dyra adresser som ses som finare än andra. Vad det beror på kan variera, men läget och fina bostäder har en stor betydelse. Men andra saker, som tillexempel tradition och rykte, påverkar ibland mycket. En del adresser, och till och med enskilda hus, är som starka och attraktiva varumärken som vissa kan betala mycket dyrt för.

30 miljoner för en villa

Utgår man från köpesumma ligger de tio dyraste adresserna på mellan 10,5 och 12,7 miljoner kronor i snittpris. På den listan finns tre kommuner representerade, men alla ligger i Stockholms län – Lidingö, Danderyd och Stockholm. Dyrast är Klövervägen på Lidingö. Här kostar en villa i genomsnitt 12,8 miljoner kronor. De pengarna skulle räcka till fem bostäder på den dyraste adressen i Västernorrland.

Utanför Stockholm finns de dyraste adresserna i Göteborg, Vellinge och Halmstad. På Lyckans väg i centrala Göteborg gick bostäderna för i snitt nästan 10,4 miljoner kronor.

FAKTA

Sveriges dyraste gator län för län

Tio dyraste kvadratmeterpriserna

Samtliga gator ligger i Stockholms kommun:

ERIK DAHLBERGSALLÉN – 77 319 kr/kvadratmeter

FREDRIKSHOVSGATAN – 76 855 kr/kvadratmeter

KAPTENSGATAN – 75 266 kr/kvadratmeter

KÖPMANGATAN – 73 780 kr/kvadratmeter

STRANDVÄGEN – 73 550 kr/kvadratmeter

SJÄLAGÅRDSGATAN – 72 414 kr/kvadratmeter

STYRMANSGATAN – 71 704 kr/kvadratmeter

STUREGATAN – 71 660 kr/kvadratmeter

URVÄDERSGRÄND – 71 362 kr/kvadratmeter

NYBERGSGATAN – 71 131 kr/kvadratmeter

Källa: Fastighetsbyrån

ARTIKELN HANDLAR OM