”Lögn och spel från början”

Thomas Bodström kritiserade Tito Beltráns historia

NYHETER

09.04 Advokat Thomas Boström börjar med att plädera:

– Det här målet handlar om två saker: Dels en sjuårig flicka som berättat att hon blivit sexuellt utnyttjad, och dels om en 18-årig flicka som säger att hon blivit våldtagen av Tito Beltrán. Inne i rättssalen har det dock handlat mycket om andra saker. Det har nog aldrig varit så mycket anmälningar och anklagelser till JK, till polisen, för mened och så vidare. Det har påståtts att fel har begåtts. Men vittnen får prata med varandra, man får arbeta idéellt. Tito Beltrán har sagt sig vara utsatt för en komplott, som har växt hela tiden. Så är det naturligtvis inte. Det är faktiskt så att jag bara känner en enda person väldigt väl i det här målet, och det är Tomas Nilsson. Han har skött det här målet ytterst professionellt.

– Utbrotten från Tito har varit strategiska. De har också följt upp med angrepp från försvarets sida. Man har påstått att det finns många fel i undersökningen. Mycket är riktat mot Monica Dahlström-Lannes. Fel har begåtts, men jag har aldrig sett en helt felfri undersökning, säger Bodström.

– Engagemanget är inget fel. I det här fallet fanns det en friande dom som skulle överklagas och det var logiskt att väva samman de två målen. Det intressanta är att försvaret inte ville lägga målen tillsammans, för att det skulle bli för mycket anklagelser åt ett håll.

”Det har begåtts fel”

09.09 – Inte heller att man tar kontakt och försöker tala med personer som upplevt en kränkning eller ett allvarligt brott, är någon konspiration. Det är heller inte konstigt att man frågar vad som har hänt. Det är fullt naturligt. Sedan kan man tycka att det var onödigt att tala med andra personer. men de har under ed berättat att de inte har påverkats eller att man lagt orden i deras mun på något sätt.

-– Sedan kan man säga att Monica Dahlström-Lannes inte skulle vara stödperson både för NN och Maria Lundqvist. Men det är ju inte så att det står en uppsjö av personer som vill engagera sig som vittnesstödjare, slår Bodström fast.

– Där det har begåtts fel är att det har ställts frågor under ett förhör. Det ska det inte göra. Hon har ställt ledande frågor, men hon gör det i samband med att förhöret skulle avslutas. Då måste man se om detta är något som har påverkat NN? Nej, det är det inte. Hon har dessförinnan berättat hela historien, och det här misstaget påverkar inte på något sätt vad hon har sagt. Detsamma skedde i förhöret med Maria Lundqvist.

– Jag är den första att säga att åtal ska ogillas om en person inte fått sin rättssäkerhet garanterad, men så har inte skett i det här fallet. Tito Beltrán har fått alla sina rättigheter uppfyllda. Jag har heller knappast stött på en person som är så mån om objektivitetsprincipen som åklagare Håkansson, säger Bodström.

09.15 NN:s berättelse är styrkt och bevisad, säger Bodström.

– Sexualbrottslagstiftningen är ganska ung. Men praxis har legat fast i ett par decennier. Det sägs tydligt att det är fullt tydligt att målsägandens uppgifter har stöd i utredningen. För i de flesta fallen saknas teknisk bevisning och det är nästan alltid bara två personer som vet. Det man kan säga i det här fallet är att NN:s berättelse i sig skulle kunna räcka till fällande dom.

I rätterna har barnflickan fått mellan 800-900 frågor, säger Bodström.

– Av dessa har cirka 500 frågor varit kritiska och ställts av en av Sveriges skickligaste advokater. Det är fullständigt otänkbart att hon skulle kunna hålla ihop en påhittad historia så länge. Fyra timmars korsförhör har inte gett några avgörande luckor.

– Men det räcker inte med det. Vi har mycket mer bevis. Vi har ett vittne som träffar offret mindre än en minut efter brottet. Maria Lundqvist har berättat om sin traumatiska upplevelse. Hur barnflickan gråter, darrar och kastar sig i duschen. De sitter där och gråter tillsammans och det är inte konstigt att de inte ordagrant kan berätta vad som sades då.

– Det är heller ingen tvekan att Carola berättat vad hon vetat. Hon har inget otalt med Tito och har ingen anledning att ljuga. Varför skulle hon och Maria Lundqvist riskera sina karriärer på att ljuga om Tito Beltrán.

”Lögn och spel från början”

09.21 Då kommer vi till det som blivit ändå tydligare – hur kommer det sig att Robert Wells inte känt till detta?

– Det finns miljoner skäl för ledningen att inte minnas detta, men jag tror inte det är så. Jag tror att eftersom artisterna vet att NN absolut inte vill anmäla detta, så mår man naturligtvis dåligt för detta, men man springer inte till chefen. Det är klart att han förstår att något har hänt, men man har inte berättat exakt vad som har hänt.

Mot detta står Tito Beltráns historia, som avviker totalt.

– Det kan bli fel i polisförhör, men det är inte intressant, för det ligger i den mänskliga faktorn. Men hans historia hänger inte ihop därför att den är helt osannolik redan från början. Skillnaden mellan hans första förhör och det vi har hört i hovrätten är enormt stor. Massagen, hur den gått till, har också ändrats radikalt. Sedan blir han konfronterad med uppgiften att Tito sitter över NN, då plötsligt förklarar han med att han klev över. Återigen, det går inte att hålla ihop en historia som inte är sann.

– Sedan har han trasslat in sig totalt i att det inte var sexuellt. Då kommer han med teorin som jag aldrig har hört förut, den om den droppande vätskan. Han har tidigare också sagt att massage överhuvudtaget inte är något sexuellt. Nu har vi fått höra att, visst jo det kan det vara.

– Han har gång på gång ändrat sin historia helt enkelt för att inte åka fast. Det har varit lögn och spel från början.

Det är Tito Beltráns rätt att ljuga om han så vill, säger Bodström.

– Men vittnena, de ska sitta i fängelse om de ljuger, och det har de inte gjort.

09.29 Och varför har det dröjt så länge att anmäla?

– Jo, barnflickan har själv berättat att hon är rädd för föräldrarna. Och hon har också sagt att hon var rädd för det massmediala intresset. Vem kan inte hålla med om den analysen? Fullständigt logiskt, fullständigt naturligt.

– Men kan hon ha tagit fel? Nej, vi kan vara lugna. Hon kan inte minnas fel. Vi har hört en minnesexpert som säger att är det något som sitter i i flera år så är det minnen. Han säger också att det är de centrala sakerna man minns. Och han säger att det är svårare att påverka de minnena. Han säger också att man minns sämre före och efter, och allt detta har vi sett i målet. Hans berättelse ger stöd åt åtalet, trots att han var partsvittne för försvaret.

Och så till hur fallet ska bedömas.

– Det här är en allvarlig våldtäkt, även om den inte är grov i lagens mening. Vilket straff det blir har inte NN några synpunkter på, men däremot ska han betala skadestånd. Och det påverkas av hur hänsynslöst Tito lurat, påverkat och förnedrat NN. Hon har berättat nu hur besvärligt det varit för henne att han ett normalt sexliv. Hon har fått sjukskriva sig, och går hos psykolog och inga pengar i världen kan kompensera det hon varit med om.

– Det faktum att det är en tragedi för Tito Beltrán om han döms för det här innebär inte att det är han som är offret. Det är NN som är offret och samhället har en uppgift att skydda en 18-årig flicka.

– NN bör få upprättelse och hon bör få det nu, avslutar Bodström sin plädering.