Dagens namn: Esaias, Jessika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Mervi blev egen företagare

Mervi Kärki, 45, med hundarna Gismo och Kenzo.   Mervi Kärki, 45, med hundarna Gismo och Kenzo. Foto: ULF HÖJER

VALLENTUNA. Från uppsagd sekreterare till egen företagare i hundbranschen.

För Mervi Kärki, 45, blev arbetslösheten och sjukskrivningen starten på ett nytt liv.

– Jag är ingen rik person men jag är otroligt lycklig i det jag gör.

Mervi Kärki med sin hund.   Mervi Kärki med sin hund.

Mervi Kärki, 45, kastar huvudet bakåt och skrattar.

– Städningen är verkligen jättelågt prioriterad!

Bredvid i soffan och nere på golvet ligger hundarna Gizmo och Kenzo och tittar på.

De är högsta prioritet.

Sedan ett år driver Mervi företaget Hundinspiration. Hon håller kurser och ger råd till människor med stressade djur. Hon lär dem att lyssna på sina hundar.

Mervi har lärt sig lyssna på sig själv.

2003 blev hon uppsagd efter sju år som sekreterare på en byggfirma.

– Det var lättnad blandad med oro. Lättnad över att slippa kaoset som varit. Det var så många som fick sluta under en lång period. När man själv blev kvar kom skuldkänslan. Sedan blev det min tur. Det var tack och hej då, du kan åka hem i dag.

Orken fanns inte

Mervi älskade sitt jobb. Nu behövdes hon inte längre. Dög hon inte?

– Tänk om jag hade varit den där speciella. ”Jo, vi måste säga upp folk, men just dig, Mervi, behöver vi.” Men så var det ju inte.

För första gången i livet var Mervi Kärki arbetslös. Men trots att hon nu hade all tid i världen att söka jobb fanns orken inte där längre. Tröttheten och känslan av att inte längre vara behövd ledde till sjukskrivning för utbrändhet.

– När jag gick och hämtade yngsta dottern var jag den arbetslösa, sjukskrivna mamman. Det var en jättedålig känsla. Så fort jag mötte en människa var jag tvungen att förklara: ”tro inte att jag utnyttjar systemet, för det är verkligen inte det jag vill göra.”

Beslutet växte fram

Mervi skaffade hund. Drömde om långa promenader, bara komma utanför huset. Men blandrasen Kenzo var en orolig själ. Skällde, rymde och jagade. Mervi grät men kämpade. Hon kom i kontakt med en hundpedagog i England och under en kurs växte tanken fram på att starta något eget. Hon tränade på vänners hundar, metoden fungerade och till slut registrerade hon sitt företag.

– Det hade inte funnits på kartan att starta eget. Jag såg mig bara som sekreterare.

Telefonen ringer ofta hemma i Vallentuna. Företaget har varit i gång ett år nu och det går bra. Mervi har lärt sig att prioritera det viktiga. Städning hör inte dit.

– Med eget företag går det inte att göra allting. Jag väljer bort och tänker att det finns människor som är bättre på vissa saker. Jag gör det som jag är bra på.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag har jättemycket planer. Jag ser framför mig en egen byggnad med inhägnad där jag kan ta emot hundar som har problem. Det enda som skrämmer mig är att energin ska ta slut. Då finns ingenting. Jag har en gång varit helt slut på energi och när jag får tillbaka de symptomen blir jag jätterädd.

Vad gör du då?

– Då måste jag vila, få hjärnan att slappna av och stänga ute saker, även roliga saker. Jag måste välja bort saker i livet.

Mervi Kärki

Ålder: 45.

Familj: Man och tre barn, 13, 18 och 20 år, papillonhunden Gizmo och blandrasen Kenzo.

Bor: Villa i Vallentuna.

Gör: Driver företaget Hundinspiration.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet