”Det blir inget skitår”

Ministern: Äntligen någon som pekar på det positiva

Foto: Ulf Höjer
Ändrar sig Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin väljer att se ljuset i mörkret och tar tillbaka sin dom om ”ett par riktiga skitår”.
NYHETER

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ändrar sig:

Det blir inget skitår.

I stället hyllar han Aftonbladets kampanj ”Nu lyfter vi Sverige”:

– Äntligen någon som pekar på det positiva.

Det var december 2008 och Arbetsförmedlingen hade just levererat sin prognos för de kommande två åren: 145 000 förlorade jobb och en arbetslöshet på nio procent 2010. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin var inte sen med sin dom:

– Det blir ett par riktiga skitår.

Ministern hade fel

Under en vecka har Aftonbladet visat att ministern hade fel. Det finns ljus i mörkret och det finns jobb därute. Vi har hittat företagen som nyanställer, människorna som vänt krisen till något positivt och berättat om branscherna som ropar efter folk. Och nu ändrar sig Sven Otto Littorin.

– Jag kan här och nu lova att jag inte kommer använda det ordet igen. Ibland är det bra att kalla en spade för en spade och det är klart att för de som berörs så är det tuffa tider. Men vi måste också fokusera på de goda exemplen, säger Littorin och hyllar Aftonbladets kampanj ”Nu lyfter vi Sverige”.

Ingen vet när det vänder

– Den är fantastiskt bra. Äntligen är det någon som fångar upp det som jag faktiskt möter när jag reser runt till företag och arbetsförmedlingar.

Samtidigt är läget allvarligt. På ett halvår har över 90 000 människor varslats om uppsägning och arbetslösheten stiger snabbt. Ingen kan säga när det vänder.

Livet är jobbigt för drabbade

– De som drabbas är både arga och besvikna och tycker att livet är jobbigt. Det är inte konstigt. Men läget nu ska sättas i relation till krisen på nittiotalet då 550 000 förlorade jobbet på tre år. Och precis som era artiklar visar är det ingen som lägger sig ner och dör. Tvärtom försöker många hantera situationen så gott det går, säger Sven Otto Littorin.

FAKTA

Läsarna hyllar Aftonbladet

Har sagt det förut och säger det igen, detta är det bästa Aftonbladet någonsin gjort. Så gediget genomarbetat och så många kanaler att söka information på har jag då aldrig sett förut. Jag blir glad ända in i själen.
KKL, 64 år, Bonnässund

Kul att läsa om ”Lyft Sverige”-kampanjen! Äntligen! Även om det är tungt för många företag och för många människor just nu så finns det ändå ljusglimtar och många lediga jobb! Roligt att se att ni sticker ut och uppmärksammar detta! Jättebra initiativ!

Charlotte

Vill bara säga att det är superbra gjort utav Aftonbladet med detta positiva nyhetsflöde bland all denna negativitet. Bra jobbat!

Johan

Hej. Vill bara gratulera Aftonbladet till idén med ”Nu lyfter vi Sverige”, känns härligt att börja dagen med dessa positiva nyheter.

TP

Hej, blev jätteuppmuntrad av er artikelserie – att ni tar upp dom som vägrar sälla sig till den ”negativa masspsykosen” som nämndes i någon av artiklarna.

Fortsätt att inspirera till kreativitet och att se möjligheter!

Hej! Detta har jag och många efterlyst från både radio, tv och tidningar. Kanon med positiva tongångar.

Alla negativa skriverier kan inte vara till någon hjälp. Detta är toppen. Hoppas andra följer efter.

Jan, Kalmar

Detta är vad som behövs, en kampanj som får människor att känna hopp. För det är verkligen en tid, då folk har dåligt självförtroende, är oroliga för jobb, kunna betala räkningar osv. Då får en sån här kampanj stor betydelse.

Peter

Ett superstort tack till Aftonbladet! Jag ser likheter mellan er och en idrottscoach som kör lite ”pep talk” med spelarna innan sista perioden på final matchen. Ni coachar Sverige helt enkelt! Nu skall jag till jobbet och detta fylld med glädje och tro på framtiden. Vi får alla hjälpas åt att dra strån till stacken. Jag kommer göra vad jag kan för att hjälpa Sverige framåt.

Martin P

Hej! Mycket bra Aftonbladet,

det ni nu bidrar med är att vända allt det negativa till något positivt. Skulle resten av media följa er så skulle lågkonjunkturen vara ett minne blott.

Äntligen en tidning som inte bara ser allt nattsvart och negativt. Jobba på på det här viset så händer det positiva saker. Heja på nu Aftonbladet, jättebra grej.

Karl-Ivar

Bravo Aftonbladet! Äntligen lite positiva artiklar!

Rolf Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM